Lelkiismeretes emberek lehetetlen helyzetben

Egy pályázaton nem elég elindulni és nyerni, fontos az is, hogy a nyertesek a szigorú ellenőrzési rendszer elvárásainak megfeleljenek, s a projekt szervezői is tartsák a szavukat. Ezt példázza egy debreceni civil egyesület esete, amely nehéz helyzetbe jutott a program megvalósítása során.

A debreceni székhelyű Egyesület a Sérült Emberekért civil szervezet azt fontolgatja, hogy kártérítést követel a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program projektjeinek lebonyolításáért felelős szervektől, mert - állításuk szerint - az ő hibájukból váltak átmenetileg fizetésképtelenné. Holló Csaba, az egyesület elnöke azt állítja: folyamatosan nem kapják meg időben a vak és gyengén látó emberek alternatív munkaerő-piaci képzésére és foglalkoztatására kiírt pályázaton elnyert részösszegeket, emiatt a program megvalósítása veszélybe kerül.

Holló Csaba elmondta: az operatív program mintegy 47 millió forintos támogatásával 16 vak és gyengén látó fiatal számítástechnikai képzését és foglalkoztatását vállalták, de amióta elindították a projektet, állandóan súlyos likviditási problémákkal küzdenek. Nem tudják a béreket időben kifizetni, és nem képesek finanszírozni a helyiség bérleti díját, a rezsiköltségeket, a képzéshez szükséges speciális eszközöket és egyéb felmerülő költségeket sem. Szerinte ennek az az oka, hogy a programot irányító szervek az ütemterv alapján elvégzett részteljesítésekhez rendelt számlákat nem fizetik ki az egyesület részére a vállalt hatvannapos határidőn belül. Mint mondta, tavaly a második negyedéves jelentést augusztus 26-án nyújtották be, és csak 98 nap múlva, december 2-án kapták meg az elszámolt összeget. A harmadik negyedéves jelentést november 28-án nyújtották be, és a pénzt 85 nap múlva, február 21-én kapták kézhez. Holló Csaba hozzátette: felháborító, hogy a pályázat kiírói a szerződésben általuk vállalt feltételeket nem tartják be, és ezáltal a civil szervezeteket, illetve az ott lelkiismeretesen dolgozó embereket hozzák lehetetlen helyzetbe.

Az elnök szerint a történtek miatt sokszoros káruk keletkezett, hiszen a munkatársak számára a bérek kifizetése késve történt, s emiatt büntetést kell fizetniük az APEH-nek, továbbá a pályázat sikeres folytatásához hitelt kellett fölvenniük, amelynek kamatai az egyesületet terhelik. Szerinte az anyagi problémákon túl erkölcsi káruk is származik, hiszen a képzésben részt vevő hallgatók és dolgozók előtt az egyesület - az állandó pénzügyi gondok miatt - hitelét veszti.

Az ügyről megkérdeztük a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program Irányító Hatóságát, amely közleményében így reagált: a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program keretében támogatott projektek esetében a támogatási szerződések megkötését követően 25 százalékos előleg biztosítja a projekt megkezdését. Ezután utófinanszírozással, vagyis a támogatott szervezet által negyedévenként leadott jelentés elbírálása után fizeti ki az irányító hatóság a támogatási szerződéssel összhangban álló költségek számlákkal igazolt összegét. A hiánytalan és megfelelő jelentés benyújtását követően az irányító hatóság hatvan napon belül köteles a pályázó rendelkezésére bocsátani a közreműködő szervezetek ellenőrzése során jogosnak ítélt összeget. De ha a támogatott szervezet jelentésében, az abban foglalt pénzügyi elszámolásban hiányosságot szűr ki az ellenőrzés, akkor a megfelelő hiánypótlás beérkezéséig felfüggesztik a támogatás folyósítását. A problémák orvoslására, a kifizetések felgyorsítására a tárca és az irányító hatóság számos intézkedést hozott. Egyszerűsödött az elszámolások rendszere, új pénzügyi útmutató segíti a támogatott szervezetek jelentéstételét, a feldolgozást végző közreműködő szervezetek területi szerveinél pedig létszám-átcsoportosítások történtek. Mindezt az indokolta, hogy a pályázók jellemzően forráshiánnyal küzdő civil szervezetek, amelyek számára az elszámolások szigorú rendszere megterhelő, és az adminisztratív kötelezettségek sokszor az érdemi feladatoktól vonják el kapacitásaikat. E szervezetek ritkán rendelkeznek olyan pénzügyi tartalékokkal, amelyek a projektfinanszírozás nehézségei esetén átsegíthetnék őket a gondokon.

A debreceni szervezettel kapcsolatban így fogalmaztak: az Egyesület a Sérült Emberekért szervezet projektje esetében a program a megvalósítás félidejéhez érkezett, a megítélt támogatásnak - az előleggel együtt - több mint 55 százalékát kifizették. A foglalkoztatási tárca a civil projektek finanszírozási nehézségeinek megoldására számos pénzügyi kezdeményezés megvalósításán dolgozik: tervezik az előleg összegének emelését a nonprofit kedvezményezettek számára, valamint kamattámogatási konstrukció kidolgozását a hitelfelvétel megkönnyítésére.

Az egyesület vak és gyengén látó fiatalok számítástechnikai képzését és foglalkoztatását vállalta
Az egyesület vak és gyengén látó fiatalok számítástechnikai képzését és foglalkoztatását vállalta
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.