Járó motorral várja az új kiírást a Kravtex

Nem bocsát el dolgozókat, de szabadságra küldi alkalmazottainak egyrészét a mosonmagyaróvári Kühne-gyár, mert a busztender céget érintőkategóriáját megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság, ígybizonytalan, érdemes-e folytatnia a már megkezdett gyártást.

A Kühne-gyárban tegnap munkásgyűlést tartottak a döntőbizottság határozata nyomán kialakult helyzetről. A megsemmisített pályázatok közül a 115 darab 12 méteres elővárosi busz szállítására kiírt tenderben érintett volt a Kühnét tulajdonló győri Kravtex is. A jogorvoslatot kérő két külföldi társaság szerint a győri-mosonmagyaróvári vállalat termékeinek paraméterei alapján írták ki a pályázatot. A döntőbizottság szerint a kiírás hátrányosan érintette, szűkítette a potenciális ajánlattevők körét. (A két pályázatot megsemmisítő döntés közvetlenül a beadási határidő letelte előtt született.)

Krankovics István, a Kravtex tulajdonosa tegnap újólag határozottan visszautasította a külföldi társaságok vádjait. A munkásgyűlésen szakszervezeti és üzemi tanácsi vezetők azt állították: "kívülről irányított", összehangolt akció keretében akadályozták meg a pályázat érvényességét. A felszólalók hangsúlyozták: a Kühne a Volán-társaságok igényeinek ismeretében több éve kiváló minőségben és olcsón gyártotta a Credo buszokat cseh licenc alapján.

- Komolyan vettük a politikusok szavait, akik szerint támogatni kell a hazai termékeket, meg kell védeni a hazai munkahelyeket - mondta Krankovics. Hozzátette: azért, hogy ne kelljen elbocsátani dolgozókat, már tavaly, a tender kiírása előtt megkezdték a buszok szériagyártását. Százöt busz összeszerelését már nem is tudják leállítani, mivel többségük készen van. Erre a 105 buszra csaknem hárommilliárd forintot költöttek.

A tulajdonos kijelentette: a helyzet súlyosságának tudatában sem zárja be a Kühnét. A buszgyártás ütemét csökkentik, belső átcsoportosításokat hajtanak végre, száz embernek pedig kiadják szabadságuk egy részét. A munkásgyűlésen Hegedűs Attila, az üzemi tanács elnöke bejelentette: levelet írtak a miniszterelnöknek. Ebben úgy fogalmaztak: ha tíz napon belül nem kapnak biztató választ egy újabb, tisztességes pályázat kiírására, akkor minden törvényes eszközt igénybe vesznek munkahelyük megőrzése érdekében.

Credo-buszt szerelnek össze a Kravtex gyõri üzemében
Credo-buszt szerelnek össze a Kravtex gyõri üzemében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.