Sorsfordító listák

Nem járt ugyan földindulással a parlamenti pártok listaállítása, de nevezhető sorsfordítónak - egyéni sorsfordítónak mindenképp.

A parlamenti pártok választási névsorait böngészve jó néhány vesztessel is találkozunk.

Az MSZP-nél nincs listán a négy évvel ezelőtti nyerőember, a volt kormányfő, Medgyessy Péter, s kikerült az élvonalból az előző elnök, Kovács László is. Igaz, ő az Európai Bizottság adóügyi biztosa. A leglátványosabb hátrasorolást Jánosi György szenvedte el: a négy évvel ezelőtti 5. helyről a 93.-ra tették. Vastagh Pál kiszáll az országos közéletből, és nem szerepel a listán a "székesfehérvári győző", Warvasovszky Tihamér sem, aki 1998-ban elhódította a polgármesteri széket a Fidesztől. Azóta is ő a polgármester, ám az elmúlt nyolc évben a korábban dinamikusan fejlődő városban nem történt szinte semmi.

Nincs listán Doszpot Péter, az egykori sztárnyomozó, aki egyéniben sem indul. Nagyot zuhant a békési elnök, Veress József is a 85. helyével, helyi ellenlábasa, Tóth Károly, aki a parlamenti vizsgálóbizottságokban vitézkedett, viszont biztos befutó: ő az 56. Igaz, Veress a megyei lista éléről képviselő lesz. Mindenesetre Veress volt az, aki a központ akarata ellenére sem tette föl a megyei listára Tóthot. Politikai mélyrepülésnek tekinthető a vadászpilóta Vári Gyula 87. helye, hiszen korábban a 20. volt. Gy. Németh Erzsébet, korábbi főpolgármester-jelölt a fővárosi listán a 22., az országoson a 99.

Az SZDSZ-ben elmaradt a Kuncze Gábor által lebegtetett "politikai következmény" azok számára, akik tavaly a frakció döntése ellenére Szili Katalin államfőjelöltre szavaztak. Béki Gabriella a 8., Wekler Ferenc a 18., igaz, ami bejutással kecsegtet, ha a pártnak sikerül átugrania az ötszázalékos küszöböt. A harmadik renitens, Mécs Imre kifocizta magát az SZDSZ-ből, igaz, biztos befutó - az MSZP listáján. A mostani liberális frakciótagok közül biztosan elköszön Kóródi Mária, volt környezevédelmi miniszter, aki az országos lista 35. helyére került (2002-ben a 9. volt). Esélye sincs a parlamentbe jutásra Bauer Tamásnak, aki 2002-ben a 21. volt, most csak egyéniben indul. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter is csak a jó egyéni szereplésében bízhat. Az országos listán ugyanis "tolónév" lett a 169. hellyel.

Ami az MDF-et illeti: némi meglepetést talán csak az keltett, hogy bizonyosan kieső helyre tették ( a 23.-ra és a 24.-re) Sisák Imre pásztói polgármestert, illetve a Fidesszel folyamatosan kacérkodó Gémesi Györgyöt. Utóbbi le is mondta a listás szereplést, bár sokat nem kockáztat: hazai pályán, Gödöllőn indul a Fidesz, az MDF és a KDNP közös jelöltjeként. Érdekes elmozdulás, hogy az MDF a bejutásra esélyes listás helyek harmadát egy alig ismert szervezetnek, a Tisztelet Társaságának adta, amely Schmuck Andor egykori "szocialista mindenes" nevéhez köthető.

A Fideszről: látványosak az elhullások. E sorsra jutott az egykoron Mikola Istvánnal összeakaszkodó Frajna Imre egészségpolitikus. Nem lett képviselőjelölt Lukács Mihály, a Lungo Drom vezetőségi tagja. Az államfőválasztáson bizonytalankodó (s majdnem Szili Katalinra voksoló) hajdú-bihari Láyer Józsefet sem indítják újra. Ha egyéniben nem győz, amire csekély az esélye, nem lesz már a frakcióban sem Kosztolányi Dénes, sem Juhos Katalin. Távozik Rockenbauer Zoltán és Mikes Éva. Búcsúzhat Szeged egykori első embere, Bartha László is. Komoly bukás Kupper András budapesti Fidesz-elnöké, ő a hetedik a fővárosi listán, és gyakorlatilag nincs esélye Tirts Tamásnak sem - helyezései leginkább jelképesek. Az ő vesztét állítólag a titokzatos Kubatov Gábor okozta, aki korábban mellette dolgozott, s jó szervezőkészsége miatt "kiemelték a tömegből". Most ő irányítja a Fidesz aktivistahadát. Meglepetés az is, hogy valószínűleg mandátumszerző lehet ugyan a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei lista hetedik helye, de ez a listás pozíció komoly bizalomvesztést jelent Répássy Róbertnek, aki lekerült az országos listáról.

Luxusadó és a hála

Répássy Róbert az elmúlt négy évben nevet szerzett magának azzal, hogy ő lett Rogán Antal utódja, a Fidesz "megmondóembere". Meg is mondott mindent - még az olyan kínos helyzeteket is vállalta, hogy Dobrev Klára háza előtt beszéljen a luxusadóról, majd megfutamodjon a kormányfő felesége elől. Pártja nem volt elég hálás. Répássy ugyan a megyei lista hetedik helyéről elvileg bekerülhet az Országgyűlésbe, de ez a pozíció már nem az a pozíció, mint négy éve, amikor vezette a megyei listát. Répássy csak anynyit mond: a pártelnökkel közösen döntöttek úgy, hogy nem indul egyéniben, mert a bizonytalanokat, a baloldallal rokonszenvezőket nem tudná megszólítani. Juga György, a Fidesz miskolci szervezetének elnöke szerint Répássy nem bukott: a Fidesz győzelme esetén akár kormányzati pozícióba is kerülhet. (R. T.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.