Galambfészek a ventilátorban

Az Élet és Irodalomban (2006. március 17.) Elmélkedés az egészségügyről címmel tanulmányt írt arról, hogy "nincs az országban még egy annyira pazarló ágazat, mint az egészségügy". Dr. Erdős Attila, aki jelenleg egy magyar biotech cég vezetője, tisztában van vele, hogy nem lesz túl népszerű az orvosok körében.

- Ön szerint hiba lenne "a földrengető reformoktól" várni a megváltást, mert a rendszerben még bőséggel vannak belső tartalékok. Azt is hozzátette cikkében, hogy ameddig az egészségügyi ellátás hatékonysága nem javul számottevően, addig nem célszerű milliárdos nagyságrendben tőkét bevonni. Ez miért növelné a bajt?

- A mai szerkezetben - alapellátás, járóbeteg- és kórházi ellátás - a pénzekre egy helyen biztosan szükség van, mert a fizetések valóban nagyon alacsonyak. Elsősorban attól tartok, hogy ha valaki csak makrogazdasági szinten gondolkodik a változtatásokról, akkor legjobb esetben is csak félmunkát végez, hiszen a mindennapi betegellátás területén legalább annyi a teendő. Az egészségügy sok hibával dolgozik, ami nagyon sok pénzbe is kerül, és ha ezek kiküszöbölése együtt jár a makrostruktúra átalakításával, akkor sokkal jobb lesz az eredmény. A másik problémám az egészségügyi reformmal az, hogy ki fogja azt menedzselni. A minisztérium és az egészségbiztosító szintjén rendelkezésre állnak szakemberek, és itt elképzelhetők viszonylag gyors sikerek. A hétköznapi betegellátás szintjén viszont komoly hiány mutatkozik olyan szakemberekről, akik a változásokat képesek jól levezényelni. Komoly a veszély, hogy - mint minden változtatásnál - először a káosz következik. Ha nem megfelelő a mikrokörnyezet, akkor sok embernek az lesz az érdeke, hogy minden maradjon a régiben. Szeretném elkerülni, hogy úgy tűnjön, a gyógyítást végző szakemberek orvosok, nővérek nem akarnak jót a betegnek. Erről szó sincs. A betegellátás és az egészségügy működése viszont - főként osztályvezetői és tanszékvezetői szinten - jóval több kvalitást igényel, mint amennyi most a rendelkezésre áll. Gazdasági és menedzseri ismeretek kellenek, amelyek nem az ördögtől való dolgok. Ennek ellenére az orvosok körében a menedzser szónak hihetetlen pejoratív felhangja van. A menedzser az orvosi fogalomtárban azonos a pénzemberrel, és így eleve másodrendű élőlény.

- Mit gondol, mennyi idő kell ahhoz, hogy ez a szemlélet megváltozzék?

- Először a betegellátást kellene megreformálni, nem a teljes egészségügyet. Szervezzék meg például azt, hogy egy kórházi kivizsgálás során ne egyetlen vizsgálat történjék naponta. A betegirányítás legyen átlátható, az embereknek ne kelljen feleslegesen várakozniuk. Ne kerüljenek olyan megalázó helyzetekbe, hogy pizsamában kelljen "flangálniuk" át a városon, vénában tűkkel, infúziókkal. Ezek olyan dolgok, amelyeket pénz nélkül is meg lehet csinálni, csak oda kell figyelni. Az lenne a legszerencsésebb, és az adna lökést a társadalmi méretekben való kezdéshez, ha lennének példák. Ha lenne egy intézmény, amelynek a menedzsmentje megmutathatná, miként lehet a betegeket máshogy kezelni, mint "szokás", és a meglevő forrásokból is látványosan javítható lenne a betegellátás minősége.

- Cikkében említette a kórházi fertőzések felszámolását, ami sok pénzbe kerül, és komoly szervezési feladat.

- Itt sem mindig a pénzről van szó. Egy női klinikán például azt vették észre, hogy három héten át minden műtéti seb elgennyesedik. Hat hét múlva figyeltek fel rá, hogy a klímaberendezésben fészket raktak a galambok. Amikor a ventilátor elindult, baktériumok kerültek a levegőbe. A kórházi fertőzések nagyobb része nem az orvosok hibája következében lép fel. Az más kérdés, hogy kevés a klinikai mikrobiológus, aki igazán értene a kórházi fertőzések megelőzéséhez.

- Ha egy kórházban baj van, mint írta, a fél intézet improvizál és tüzet olt. Mit lehet tenni a "bekódolt hibák" ellen?

- Mivel nem lehet sablon alapján gyógyítani, ezért kommunikálni kell, és külön oda kell figyelni az osztályok együttműködésére. A betegellátás bekódolt hibái például abból is eredhetnek, hogy az orvosok egy része nem hisz a másik osztályon végzett vizsgálatok eredményeinek. Sokszor a nemtörődömség, a fásultság az oka a beszélgetés, a kapcsolatok hiányának, de ezeket orvosolni lehetne azzal, ha a megbeszélések a kötelező szakmai protokollok részei lennének. A női klinikán például azt mondja a főorvos, hogy neki külön csecsemőgyógyászra van szüksége, mert csak annak hisz, a másik osztályról ne szóljanak bele az ő dolgába. Azt hiszik, hogy a komplikációk és szövődmények a gyógyítás kötelező velejárói, holott ez nem így van.

- Ön azt vallja, hogy - magyar egészségügyben nem folyik valós humánerőforrás-munka.

- Körültekintően kiválasztott tanszékvezetőkre, osztályvezető főorvosokra, motivált gyógyító orvosokra és nővérekre van szükség. Ha több volna belőlük, több lenne a gyógyult beteg is. Gyereksebész barátom ügyeleteit például gyűlölték a nővérek, mert arra kérte őket, hogy esténként olvassanak mesét a gyerekeknek. Egy kis odafigyelés az egész. A nővérnek nem az az elsődleges dolga, hogy beadja az injekciót, hanem az, hogy segítsen a betegnek meggyógyulni. Ebben benne van az is, hogy adott esetben nem a gyógyszerrel kell foglalkozni, hanem azzal, hogy mesét mondjak.

Dr. Erdõs Attila
Dr. Erdõs Attila
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.