Mosoly és mosolyszünet

"Ha a G14 tagjai nem vesznek figyelembe bennünket, akkor mi sem kérünk belőlük" - mondta határozottan Lennart Johansson, az európai szövetség elnöke az UEFA tegnapi kongresszusát követő sajtótájékoztatón.

Most már jó lesz tisztázni, mi az a G14: a kontinens meghatározó csapatainak eredetileg tizennégyes, jelenleg tizennyolcas "klubja". A következő nagy- és kisebb menők tartoznak bele: Olaszországból az Internazionale, a Juventus, a Milan; Spanyolországból a Barcelona, a Real Madrid, a Valencia; Angliából az Arsenal, a Liverpool, a Manchester United; Franciaországból a Lyon, a Marseille, a PSG; Németországból a Bayern München, a Dortmund, a Leverkusen; Hollandiából az Ajax és az Eindhoven; Portugáliából a Porto. Ezek az egyesületek hosszú ideje arra készülnek, hogy "saját" bajnokságot hoznak létre - kieső és bejutó nélkül -, ráadásul csatlakoztak egy belga kiscsapathoz, a Charleroi-hoz, amely pert indított amiatt, hogy afrikai légiósainak egyike megsérült egy válogatott meccsen, és több mint fél évig nem játszhatott. Amennyiben a Charleroi keresetének helyt adnak, úgy az "második Bosman-ügyet" teremthet a labdarúgásban, és a G14 kapott az alkalmon: tíz évre visszamenőleg 864 millió eurót követel a FIFA-tól, illetve az UEFA-tól. Kétségtelen: e kluboknak vannak légiós válogatottjaik bőven...

Az európai szövetség vezérkara tegnap leszögezte: az európai kupák versenykiírásában rögzíti majd, hogy csak azok a csapatok szerepelhetnek, amelyek - meghatározott napokon - feltétel nélkül elengedik játékosaikat a válogatottakba. S ha a G14 saját bajnokságot akar létrehozni, megteheti - hangoztatják az UEFA elöljárói -, de akkor labdarúgóik nem játszhatnak az országos bajnokságokban, az európai kupákban, sőt a vb-ken és az Eb-ken sem. Ebben teljes az egyetértés a FIFA és az UEFA korifeusai között - Sepp Blatter, a nemzetközi szövetség elnöke meg is köszönte az európai szervezetnek a félreérthetetlen kiállást -, ám az ember eltűnődik, milyen világbajnokság lenne az, amelyen nem vennének részt a Barcelona, a Real Madrid, az Inter, a Juventus, a Milan vagy az Arsenal legjobbjai... Hogy mást ne mondjunk, kimaradna a mezőnyből a szinte teljes brazil vagy olasz A válogatott!

Ebbe még belegondolni sem könnyű, ám nagy vidámság volt csütörtökön a Budapest Kongresszusi Központban - igaz, nem az ülésteremben. A tanácskozás helyszínéhez vezető folyosón állította fel pavilonját a 2012-es Európa-bajnokság megrendezésére pályázó három rivális (valójában öt országról van szó, hiszen Magyarország és Horvátország, valamint Lengyelország és Ukrajna közösen kandidál a szólista Olaszország mellett), és az ötletesen megtervezett "hazai" standnál megfordult a Johansson, Lars-Christer Olsson, Michel Platini belsőhármas is. Gyárfás Tamás, a horvát-magyar pályázati előkészítő bizottság hazai vezetője tőle szokatlan derűvel és ugyancsak feltűnő büszkeséggel parolázott minden arra járó hírességgel, és a honfitárs nem kívánhat mást: csak aztán decemberben is lehessen mosolyogni!

2012-ben pedig rendezni.

Telt ház Budapesten
Telt ház Budapesten
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.