Belügy marad a kampány?

A szomszédos országokban működő magyar pártok túlnyomó többsége egyik hazai párt oldalán sem szándékozik aktívan bekapcsolódni a magyarországi választási kampányba. Több ezer külhoni polgári körös aktivista azonban már készül a Fidesz Kossuth téri demonstrációjára.

A Magyar Koalíció Pártjának vezetősége még az év elején úgy döntött, hogy közülünk senki sem kapcsolódik be a magyarországi választási kampányba - nyilatkozta pozsonyi tudósítónknak, Szilvássy Józsefnek Bugár Béla. Az MKP elnöke így folytatta: - Elsősorban a Szlovák Nemzeti Párt, de több más politikai tömörülés is árgus szemmel vizslatja minden lépésünket. A múltban is hisztérikus hangnemben kommentálta főleg valamelyik elnökségi tagunk magyarországi szereplését, s az állítólagos magyarveszélyre hivatkozva iparkodtak gyarapítani támogatóik számát - tette hozzá. Lapunk érdeklődésére Duray Miklós, az MKP ügyvezető alelnöke elmondta: nem készül részt venni egyetlen magyarországi kampányrendezvényen sem. Megbízható értesüléseink szerint viszont több ezer felvidéki polgári körös és más Fidesz-szimpatizáns ott lesz a Kossuth téri gyűlésen.

Bárdos Gyula szerint éppen a négy évvel ezelőtti, ottani rendezvényből okulva hozták az év eleji elnökségi határozatot. Akkor ugyanis Duray Miklós beszédében több magasra emelt zászlóra mutatva felkiáltott: "Nézd, Viktor, a Felvidék veled van!" - Ezzel a mondattal a szlovák tévécsatornák és az újságok napokig hergelték a közvéleményt. Főleg azt sulykolva, hogy a Felvidék kifejezés használata a magyar irredentizmus megnyilvánulása - emlékezett vissza a párt parlamenti frakciójának vezetője.

A magyarországi választási kampánynak eddig csekély visszhangja volt Erdélyben - írja kolozsvári tudósítónk, Tibori Szabó Zoltán. Fontosabbnak számított a marosvásárhelyi A Hét című hetilap legutóbbi számában közölt hír, miszerint a Fidesz-kongreszszust követően "felmerült Orbán Viktor közeli romániai látogatásának, valamint egy Orbán-Basescu találkozónak a lehetősége". A Hét azt is valószínűsítette, hogy Traian Basescu államfő mellett Orbán Viktor Emil Boc demokrata pártelnökkel is találkozna, ami azért lenne figyelemre méltó, mert Boc az utóbbi időben többször is magyarellenes nacionalista kijelentéseket tett. Bukarestben azonban az esetleges látogatásról nem tudnak.

Markó Béla RMDSZ-elnök lapunknak elmondta: a magyarországi pártok szerinte kiiktatták a határon túli témákat a kampányból. Hozzátette: jelzésértékű volt, hogy a székelyudvarhelyi nagygyűlésen a szervezőkkel egyébként rokonszenvező magyar pártküldöttek nem vettek részt, ami nem jelenti azt, hogy a kezdeményezést egyik-másik magyarországi politikus a háttérben nem támogatta.

A Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) nincs kedvence a magyar politikai színtéren, ezért igyekszik egyenlő távolságot tartani a pártoktól. A délvidéki magyarság legnagyobb pártja ezért nem is kíván belefolyni az anyaországi választási kampányba, s nem küldi el képviselőit egyik párt nagygyűléseire sem - mondta Kasza József elnök. Mint vajdasági tudósítónk, Pilcz Nándor írja, ugyancsak távol tartja magát a választási kampánytól a VMDP, amely amúgy a Fidesszel szimpatizál. A Magyar Polgári Szövetségben viszont még nem született döntés arról, valamilyen formában részt vesz-e a párt az anyaországi kampányhajrában.

Nem tervezi a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, hogy részt vesz a Fidesz választási kampányrendezvényén, ám a szervezet nem zárja ki ennek lehetőségét. Kovács Miklós, a Fidesszel szoros kapcsolatban álló szervezet vezetője ugyanakkor megjegyezte: köztudott, hogy a KMKSZ mellett az Fidesz, a Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) mellett pedig az MSZP tette le voksát, így pártsemlegességről nem lehet beszélni. Hozzátette: bár elvben nem helyes, de az MSZP-UMDSZ viszony tükrében "nem elképzelhetetlen", hogy pártja képviseltetné magát egy fideszes gyűlésen.

l Nem vagyok a híve annak, hogy a határon túli magyar nemzetiségű polgárokat választójoghoz jutassák Magyarországon, jelentette ki Budapesten a Népszabadságnak Tőkés László püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke. S bár Tőkés rokonszenvesnek nevezte Mikola István részéről, hogy együtt látja a nemzetet, de egyelőre csupán az üzenetnek ezt az elvont, eszmei oldalát lehet értékelni. Mint mondta a Fidesz április 2-i gyűlésén sem vesz részt, mivel nem hívták meg. (P. S. Zs.)

Duray Miklós a Fidesz 2002-es választási nagygyûlésén szónokol a Kossuth téren
Duray Miklós a Fidesz 2002-es választási nagygyûlésén szónokol a Kossuth téren
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.