Rejtélyes túszszabadítás Bagdadban

Még mindig nem világos, hogyan szabadult ki Irakban a három nyugati túsz, az angol és a két kanadai békeharcos.

A CNN helyszíni tudósítása hónapokig tartó koalíciós "diplomáciai, civil és katonai" erőfeszítésekről szólt, míg londoni bejelentés szerint katonai akcióval szabadítottak ki Irakban brit és kanadai túszokat. A kommentárok kiemelik: a még fogságban lévő túszok érdekében nem hozzák nyilvánosságra a részleteket.

Jack Straw brit külügyminiszter azt mondta, hogy az Irakban tevékenykedő nemzetközi erők brit alakulatai (feltehetően az SAS kommandósai) részvételével kiszabadították a terroristák fogságából a tavaly elrabolt, 74 éves brit Norman Kembert és két kanadai fogolytársát, James Loneyt és Harmeet Singh Soodent. A negyedik békeaktivistát, az amerikai Tom Foxot az emberrablók március elején meggyilkolták.

Mindössze hat hónapot kapott a "kutyás", az Abu Graib bagdadi börtön egyik amerikai katonája, aki kutyát uszított rájuk, így kínozta az iraki terroristagyanúsítottakat. A "kutyásról" készített képek világszerte nagy felháborodást váltottak ki, erősítve az iraki beavatkozás miatt az amerikaiakkal szembeni ellenérzéseket.

Már-már megszokott kép: tegnap autóbomba robbant Bagdad központjában
Már-már megszokott kép: tegnap autóbomba robbant Bagdad központjában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.