Kupa Mihály: a Centrum a realitások pártja

Kétkamarás parlamentet, háromkulcsos adórendszert és háromszázalékos tb-járulékcsökkentést szorgalmazott Kupa Mihály, a Centrum vezetője csütörtökön Budapesten, a realitások pártjának nevezve a tömörülést.

A kétkamarás parlamentben a kisebbik az alsóház lenne a pártok képviselőivel, míg a nagyobbik felsőházban a civilek képviselői foglalnának helyet - közölte Kupa Mihály, aki pártja választási programját ismertette a Pártelnökök a Közgázon sorozat vendégeként.

A tb-járulék Fidesz által tervezett tízszázalékos csökkentéséről azt mondta: ma a társadalombiztosítási rendszernek 1000 milliárd forintos a hiánya, ennek zöme a nyugdíjrendszerből fakad. Ha a tb-járulék csökkentését végrehajtanák, az 670 milliárddal növelné a deficitet. Ez életveszélyes - jelentette ki, hozzátéve: a Centrum háromszázalékos csökkentést lát megvalósíthatónak.

Az eurót 2011-ben látja bevezethetőnek a pártelnök, aki szerint az államháztartási hiányt öt százalékkal kell mérsékelni 2007-re. Ebből a kiadási oldalon 2-2,5 százalékos lehet a csökkentés, de bevételek növelése nélkül az államháztartás konszolidációja elképzelhetetlen, ezért az adóemelés szerinte elkerülhetetlen.

Kupa Mihály reálisnak nevezte az euró 260-270 forint körüli árfolyamát.
A Centrum elnöke rendbe tenné a közoktatást, s a szakképzést és a felsőoktatást is a piac igényeihez igazítaná. Annak a véleményének adott hangot, hogy sok fizetős képzés van az egyetemeken, ugyanakkor az innen kibocsátott végzősök nem kellenek a munkaerőpiacon.
"A Centrum a realitások pártja" - mondta Kupa Mihály, hozzátéve: a Centrum kispárt, amely nagyokat álmodhat, de olyanokat szoktak álmodni, ami meg is valósítható.
Ma Magyarországon nincs jobboldal - jelentette ki.

Úgy fogalmazott: "Két baloldali, etatista párt van, az egyiket MSZP-nek, a másikat Fidesznek hívják".

A pártelnök nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy azért jöttek-e létre, hogy megosszák a jobboldalt.

"Se a jobb- se a baloldalt nem akarjuk széttörni, menjenek a maguk útján" - fűzte hozzá. Megjegyezte: ő szíve szerint konzervatív lenne.

Utalva a két nagy párt április eleji rendezvényeire közölte, rendkívül veszélyesnek tartja, hogy az embereket az utcára "rángatják ki".

Arra a kérdésre, hogy miért nem kampányolnak igazából, azt mondta, azért, mert nincs pénzük. A Centrum ugyanakkor egyetlen párt jelöltje javára sem mond le a választásokon - tette hozzá.
A választási rendszer kapcsán kifejtette, hogy eltörölné a kopogtatócédulák rendszerét és a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt négy százalékra csökkentené.(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.