Orbán a Fidesz programjáról nyilatkozott a Világgazdaságnak

A Fidesz elnöke a magyar vállalkozókkal kötendő megállapodást és nagyváltozásokat ígér, amit a kormányoldalról többen katasztrofáliseredményt ígérő kísérletként értékelnek.

Orbán Viktor szerint beavatkozás nélkül az idei költségvetési hiány a 8-10 százalékot is elérhetné, ezért kormányra kerülésük esetén azonnali intézkedéseket hoznak.

A Fidesz kormányfő-jelöltje a Világgazdaságnak úgy nyilatkozott a költségvetésről, hogy "összeomlott mint egy kártyavár. Hogy formailag új költségvetést kell benyújtani, vagy ezt kell radikálisan módosítani, eldöntjük a választások után" - mondta.

A Fidesz elnöke szerint a költségvetés helyzetét stabilizáló első lépések közé tartozik egy másik alapvető politikai döntés is, a költségvetési tanács létrehozása. Szavai szerint a testület, amelynek tagja lenne a jegybank elnöke és az ÁSZ elnöke is, véleményezné a költségvetés tervezetét, s a kormánynak vállalnia kell, hogy annak támogatása nélkül azt nem terjeszti a Parlament elé. Orbán javasolja azt is, ha a tervezett költségvetési hiányt túllépi a kormány, akkor csökkentsék a miniszterelnök és a miniszterek fizetését.

Orbán a Fidesz programja "archimédeszi pontjának" nevezte a tb-járulék csökkentését, de azt kérdésessé tette, hogy ez lehetséges is lesz az eddig ígért július 1-jei hatállyal. További adócsökkentéseket is kilátásba helyezett, de az szja-ban 2007-et jelölte meg e lépés első lehetséges időpontjának.

A Fidesz elnöke "nagy boomot vár" a gazdaságban, 7 százalékkal nem is lenne elégedett.

Az euróval kapcsolatban kijelentette, hogy támogatja Matolcsy György programját, amely szerint 2010-ben eurónak kell lennie Magyarországon, s mindent megtesznek azért, hogy a bevezetés feltételeit megteremtsék, ugyanakkor kijelentette azt is: semmi értelme az eurót bevezetni akkor, ha az egészségügyi és az oktatási rendszert, a közbiztonságot nem tudják európai szinten tartani.

Orbán szerint már nincs állami vagyon amelyet államosítani lehetne, ami van, azt meg kell tartani állami felelősségi körben.

Az államháztartás stabilizációjának kertében Orbán szerint az összes kiadást le kell állítani, ami nem kapcsolódik a mindennapi élet biztonságához. "A PPP-programokat, amelyek esetében ez lehetséges, a finanszírozási konstrukciókat, amelyeken veszít az állam, a fölösleges bürokratikus kiadásokat. A bevételi oldalon 200 ezer már létező munkahelyet szeretnék behozni az adó körbe." - fogalmazott.

"A Fidesz gazdasági programja azért áll biztos lábakon, mert nem mi írtuk, hanem a vállalkozók. A végrehajtásban sem a kormányra számítok. Magukkal a vállalkozókkal kell megállapodást kötnünk. Arról, hogy az apparátus csökkentéséért, az adórendszer egyszerűsítéséért, a bürokrácia mérsékléséért, a tb-járulék csökkentéséért cserébe mennyi munkahelyet hoznak létre, és hogy ezen felül mit vállalnak. Befizetik-e az adókat, amelyeket eddig nem, mert irreálisan magasak voltak? Azt hiszem, létre tudunk hozni egy nagy ívű megállapodást a magyar vállalkozói élet és a leendő kormány gazdaságirányítói között" - jelentette ki a Fidesz miniszterelnök-jelöltje.

Orbán nyilatkozatára az MSZP-s Burány Sándor és Magyar Bálint oktatási miniszter is reagált. A szocialisták frakcióvezető-helyettese szerint, "ha Orbán Viktor nyer a választásokon, nem lesz 4-es metró, nem épül több autópálya, nem lesznek új hidak a Dunán és a Tiszán, sőt búcsút mondhat az ország minden más fejlesztésnek is".

A tb-járulék csökkentésével kapcsolatosan Burány Sándor úgy fogalmaz, a Fidesz elnöke meglebegtette ennek az ígéretének a visszavonását, amikor azt mondta, győzelmük esetén erről egyeztetnie kell szakértőkkel és saját miniszterével.

A szocialista politikus közleményében nagyotmondásnak minősítette Orbánnak azt a kijelentését, hogy 7 százaléknál nagyobb gazdasági növekedést vár.

Az oktatási miniszter kommünikéjében azt kérdezi: "Vajon a diákok kérték a Nemzeti konzultáció során, hogy az albérleti áraknál olcsóbb, korszerű, kétágyas, fürdőszobás, internet kapcsolattal rendelkező 13 ezer kollégiumi férőhely ne épüljön fel, és további 20 ezer régi leromlott kollégiumi hely ne újulhasson meg? Vajon a rektorok, egyetemi oktatók kérték, a Fidesz elnökét arra, hogy állítsa le az európai színvonalú egyetemi beruházások, könyvtárak, előadótermek építését?".

Magyar a közleményben annak a véleményének ad hangot, hogy a diákoknak és az oktatóknak joguk van modern és színvonalas körülmények között tanulni, oktatni és kutatni, ezért az ő érdekükben szükségesnek tartja, hogy Orbán Viktor közölje, nincs szándékában leállítani az egyetemi fejlesztéseket.

Az SZDSZ-es miniszter emlékeztet arra is, hogy amikor a Fidesz elnöke volt a miniszterelnök, olyan kiadások voltak, mint az Ezüsthajó Kft. által a korona dunai szállításáról készült filmek, vagy a közpénzen bérelt magánrepülőgép költségei. Magyar ezzel összefüggésben emlékeztet: Orbán miniszterelnöksége idején kollégiumi férőhelyek alig létesültek.

(forrás: MTI)

Orbán Viktor
Orbán Viktor
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.