Politikus időjárás

Legutóbb MDF-es oldalról firtatták a zöldtárca vezetőjének személyes felelősségét a Balaton déli partján kiöntő víz miatt.

A szakmaiságot kérték számon: miért nem egy vízügyi szakember dönti el, mennyi vizet és mikor kell leengedni a Sión. Pechükre elfelejtettek az időjárási eseményeknek utánanézni. Egy északi széllel jövő vihar ugyanis egy lapos tómeder vizét mindig kicsapja a déli partra. Márpedig most ez történt. Függetlenül a vízszinttől, amelyet egyébként pár éve más politikusok - a szakemberek ellenére - épp a Rábából akartak feltölteni.

Az időjáráshoz köztudottan mindenki ért, így a politikusok is, akik saját szájuk íze szerint használják a meteorológiai eseményekből következő esetleges károkat. Nálunk pedig - ahogy a természeti katasztrófák 90 százaléka - az időjárási események zöme is a vízzel kapcsolatos. Árvíz, belvíz, esetleg aszály váltakozik mifelénk évente. Tulajdonképpen majdhogynem az a ritka, ha a víz a normális medrében marad. Ha meg nem, mindjárt itt az alkalom egy kis politikai adok-kapokra, függetlenül a szakmai tényektől.

Idén a természeti katasztrófák megelőzése és hatásainak mérséklése a meteorológiai világnap központi témája. Minden évben március 23-án emlékezik a világ az 1950-ben ezen a napon Genfben megalakult Meteorológiai Világszervezetre, mely koordinálja, támogatja és felügyeli a földi légkör viselkedésével, az éghajlattal és a víz globális eloszlásával kapcsolatos kutatásokat, feladatokat. Hazánkban az erősödő klímaváltozás szélsőséges hatásai is várhatóan a vízhelyzeten csapódnak le, így felkészülhetünk a hasonló politikai ütésváltásokra.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.