Rulettarc

A gonosz játékának is nevezik, többek között azért, mert a számok összege pontosan hatszázhatvanhat. Pedig a rulett gondolata nem az ördögtől való: Blaise Pascal francia matematikus-fizikus volt az első, aki valószínűség-számítással és a perpetuum mobilével folytatott kísérleteihez rulettszerű szerkezetet készített úgy 1657 körül.

Elegáns hölgyek és urak megbűvölve figyelik egy öltönyös pasas minden mozdulatát, aki egy hosszú bottal színes műanyag lapocskákat tologat a zöld posztón, ráadásul franciául beszél, olyanokat, hogy petrozső. Ez a kép jelenik meg szemünk előtt, ha kimondjuk a szót: krupié. Nem is járunk túl messze az igazságtól. Ami mégsem stimmel: a magyar kaszinóvilágban nem a francia, hanem az angol és a magyar a hivatalos nyelv. Úgyhogy a magyar krupié voltaképpen nem is krupié, hanem dealer (osztó). Nálunk a gyors, amerikai típusú rulett a divat - meséli Bodrogi Kornél, aki csaknem egy éve dolgozik az egyik nagy budapesti kaszinóban.

A 23 éves bácsalmási fiú testnevelő tanárnak tanul. Kamaszkorában, mint mindenki, ő is érdeklődött a kaszinók világa iránt, látta a kötelező filmeket, hallotta, hogy a krupiék jól keresnek, a munkahely exkluzívnak tűnt, de aztán valahogy feledésbe merült az egész. Érettségi, felvételi, miegyéb. A főiskolát egy időre megszakítva, Londonba ment nyelvet tanulni, dolgozni a kedvesével, aki, mikor nyolc hónap múlva hazatértek, vonzó állásajánlatot kapott a fővárosban.

Neki is munkát kellett találnia itt. Az interneten bukkant egy krupiétanfolyam hirdetésére. Az intenzív nyolc hetet lezáró vizsga majdnem élesben történt: a ház menedzserei és a pit bossok (teremfőnökök) ültek az asztal körül, ők játszottak, és közben szakmai kérdéseket tettek fel. A legjobbak szinte rögtön állásajánlatot kaptak. Mielőtt mélyvízbe dobták volna őket, tréningeken kellett részt venniük, ahol a píárosok elmondták nekik, milyen helyzetekkel találkozhatnak, hogyan tudják kezelni őket, mi az, amit el kell fogadniuk, mit kell tenniük a kaszinóért - s hogy
a kaszinó mit tud nyújtani a dealereknek.

Kornél azt mondja, a kaszinók világát tulajdonképpen a házon belüli írott és íratlan, marketing- és szakmai szabályok tartják össze. Az egyik legfontosabb ezek közül, hogy a zseton csak zseton, bármenynyit ér is. És az sem véletlen, hogy a kaszinókban sehol sem találni órát: a cél, hogy a vendég ne figyeljen az idő múlására, csak a játékra.

Aztán az is fontos, hogy a gesztus, amit a dealer a vendégtől kap, soha nem neki szól, hanem a szituációnak. Sok játékos meg van győződve róla, hogy az osztótól függ, nyer vagy éppen nem nyer (a kaszinószótárból hiányzik a "vesztes" fogalma). A mozifilmek, pletykák is folyamatosan táplálják a tévhitet, miszerint a krupiék a golyót különféle gombokkal, pedálokkal, mágnesekkel manipulálják. Kornél szerint ez butaság. A krupié "a vendéggel van": neki az a jó, ha a játékos minél többet nyer, mert akkor bőkezűbben bánik a borravalóval. De technikailag is kivitelezhetetlen a csalás: a cilinderen olyan sok barázda van, hogy akárhová pattanhat a golyó. Egyetlen szabályozó van, a véletlen.

A jó dealer egyszerre kaszinószakember és kiváló pszichológus: a megbízható munkavégzés mellett fontos, hogy tudjon kommunikálni a vendéggel, még ha - mondjuk így - nyers modorú is. Nem szólhat vissza, nem nézhet kárörvendőn, tulajdonképpen nem tükröződhet semmi az arcán. Egyszerűbb, ha fel sem veszi a durvaságot, csak elindítja az új játékot és kész. Aki először kap egy-egy csúnya jelzőt, kemény pillantást, persze megilletődik, de idővel megtanulja, hogyan lehet felülemelkedni. Kifejleszti a póker-, pardon, rulettarcot.

Szerencsére azért a pozitív élmények vannak többségben. Kornél éppen azért választotta ezt a munkát, mert szeret szórakoztatni. A rulett játék, nem a görcsös nyerni akarás, hanem a kikapcsolódás a lényeg. Szeret beszélgetni a vendégekkel, s ők is szeretik, ha nem kell egyedül játszaniuk. Van, aki a szisztémáját is megosztja a dealerrel, van, aki azt mondja el, mit látott aznap Budapesten. Kornélnak azok a "kedvencei", akik kis nyereménynek is nagyon tudnak örülni, s nem szontyolodnak el, ha éppen nem az ő számuknál áll meg a golyó.

Mielőtt dealer lett, sosem járt kaszinóban. A játék maga sosem érdekelte. Most már, ha akarna, sem játszhatna, krupiék sehol - más kaszinókban sem - lehetnek játékosok. Nem mintha tesztelnie kéne a szerencséjét: eddig jól alakul az élete, semmit sem kellett megbánnia.

Váltott, megtette tétjeit, nyert.

Aki krupié, vagyis dealer szeretne lenni, többféle tanfolyam közül választhat. A Jolly Joker képzése nyolchetes, naponta körülbelül nyolc órát vesz igénybe. A sikeresen záróvizsgázó tanulók garantáltan állást kapnak valamelyik budapesti kaszinóban. A jelentkezéshez nem kell más, csak minimális angolnyelv-tudás, büntetlen előélet, magyar állampolgárság, érettségi bizonyítvány és betöltött tizennyolcadik életév. A tananyag - amerikai rulett, black jack, öt- és háromlapos póker -
a nemzetközi sztenderdnek megfelelően épül fel, így aki itt végez, a világ bármely pontján eséllyel pályázhat kaszinóbeli állásra.

Bodrogi Kornél állandóan zsetonokkal foglalkozik
Bodrogi Kornél állandóan zsetonokkal foglalkozik
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.