Gyáráldozatot szed a madárinfluenza

A békéscsabai baromfi-feldolgozóban szedte a madárinfluenza az első magyar "áldozatait". A Carnex-csoport 400 dolgozónak mond fel, mert nem tudják finanszírozni a kilónként 40-50 forintos veszteséget, amit a madárbetegség híre okozott a hazai és európai piacokon.

Kedden este a Carnex-csoporthoz tartozó békéscsabai Baromfi-feldolgozó Kft. közgyűlése arról döntött: leállítja a tavaly 8,5 millió csirkét feldolgozó "vágóvonalat". A csoportos elbocsátásról tegnap értesítették a Békés Megyei Munkaügyi Központot. Zoltán Péter, a Carnex-csoport szóvivője információnkat megerősítette és elmondta, hogy a madárinfluenza híre miatti átlagosan 20 százalék körüli fogyasztás-, és a hasonló nagyságrendű árcsökkenés nyomán minden eladott csirkehús kilóján 40-50 forintot veszített a feldolgozó. A veszteség összességében eléri a több százmillió forintot.

Békéscsabán a csirkefeldolgozás még egy hónapig tart, amíg levágják a gazdáknál nevelt szárnyasokat. Ezután leállnak, de a gépeket nem szállítják el, mert, ahogy Zoltán Péter fogalmazott, ha elül a madárinfluenza-pánik és rendeződik a piac, akkor esély van az újraindulásra. (A békéscsabai feldolgozót a Carnex-csoport a Bábolna Rt.-től vette 2004-ben, és akkor a több mint ezerfős létszámot már nyolcszázra csökkentette.)

A munkavállalók egy részét igyekeznek más a Carnex-érdekeltségekhez átcsoportosítani. Békéscsabán a pecsenyekacsa- és libafeldolgozás folytatódik. A Carnex-csoport más tagjainál egyelőre nem terveznek hasonló lépést. Úgy tudjuk, a csirkét és pulykát feldolgozó Zalabaromfi hasonló nehézségekkel bajlódik, de az ottani leállásról még nem született döntés. A kiskunhalasi és mezőkovácsházi víziszárnyas-feldolgozót és a Carnex egyéb húsipari vállalkozásait nem érinti a mostani döntés. A békéscsabai cég a termelőknek is tartozik. Ennek nagyságáról a szóvivő nem adott tájékoztatást. A tartozás kiegyenlítésének menetéről tárgyalásokat kezdeményeznek.

Takács László, a Baromfi Terméktanács ügyvezetője elmondta, hogy egyelőre csak a Carnex-csoport háza tájáról érkeztek hírek elbocsátásról, a termelés radikális visszafogásáról, szüneteltetéséről. A szakember ugyanakkor nem tartotta kizártak, hogy rövidesen más feldolgozókra is lakat kerülhet. Eddig ugyanis az ágazatot 5-6 milliárd forint kár érte a fogyasztás visszaesése és az árak zuhanása miatt.

A magyar baromfitenyésztők leghamarabb május végén számíthatnak arra az új uniós támogatásra, amelynek elveiről hétfőn döntöttek Brüsszelben. Információink szerint a kárenyhítésre szánt pénzek felét Brüsszel, a maradékot a nemzeti költségvetés állná. Dékány András, az agrártárca szóvivője beszámolt arról, hogy Gráf József miniszter április 20-án terjeszti az EU agrárminiszterei elé azt a magyar javaslatot, amellyel a károkat szeretnék enyhíteni. Dékány szerint a társminisztériumokkal és a szakmai szervezetekkel most folyik az egyeztetés arról, hogy milyen kárenyhítésre kerülhet sor. Úgy véli, hogy a magyar baromfiágazatnak 5-6 milliárd forintra lenne szüksége. Az öszszeg egy részét a hús tárolására fordítanák, de csökkenteni kell a termelésüket is, úgy, hogy közben senkit ne kelljen elbocsátaniuk. Takács Lászlótól megtudtuk, hogy a fogyasztás visszaesése miatt mintegy 12 ezer tonna feldolgozott baromfi maradt a hűtőházakban. A tárolás havi 50-60 millió forint többletköltséget okoz. További kiadást jelent a tenyésztés mintegy 20 százalékos visszafogása. Dékány András közölte: a kompenzációra valószínűleg pályázni kell majd, hiszen a közösségi források csak így oszthatók szét. (A madárinfluenza februári magyarországi megjelenése óta az agrártárca eddig több mint 1,5 milliárd forintot fordított a kórral kapcsolatos intézkedések finanszírozására.)

l Egymilliárd forintról szóló agrárfinanszírozási keretszerződés írt alá tegnap az Eximbank és a földművelésügyi tárca. Ennek nyomán az állami pénzintézet arra számít, hogy a tavalyinál mintegy háromszor több, 20-25 milliárd forintos agrárexportot finanszírozhat az idén. A pénzből elsősorban új exportpiacok megszerzését preferáló hiteleket kívánnak támogatni. A tárca által biztosított, egymilliárd forintos keretösszegből 900 millió forint a bank által megkötött hitelszerződések kamat- és kezességvállalásai díjának támogatására, a többit pedig a Mehib külföldi, nem piacképes kockázatokat lefedő biztosítási díjtérítésére használható fel. (MTI)

Dolgozók a békéscsabai baromfi-feldolgozó elõtt 2004 szeptemberében, amikor a Carnex megvette az üzemet, és bejelentette az akkori elbocsátásokat
Dolgozók a békéscsabai baromfi-feldolgozó elõtt 2004 szeptemberében, amikor a Carnex megvette az üzemet, és bejelentette az akkori elbocsátásokat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.