A Védegylet filmfesztivált tart a hétvégén

A „Lehet más a világ” filmfesztivál a mostanában Hollywood által isfelfedezett globális problémák tematikáját dolgozza fel, kicsit másszemszögből, mint a fősodrú média.

A fesztivál szervezői néhány olyan, Magyarországon nem vetített dokumentumfilmet gyűjtöttek össze, amelyek a globális problémák szorításában élő közösségek, helyi társadalmak küzdelmeit belülről ábrázolják, legyen szó akár a vízhez, földhöz nehezen jutó dél-amerikaiakról, akár budapesti házfoglalókról.

“Ez nem az egész történet, nem is az egyetlen. Csak afféle bevezetés néhány ember számára, akikkel megosztjuk ezt a bolygót. Egy sokkal nagyobb történet még elmesélésre vár, egy történet, amit együtt írunk meg” – mondja a Negyedik világháború című film narrátora.

A budapesti Hunnia moziban pénteken délután és szombaton egész nap dokumentumfilmeket vetítetnek a világ különböző tájairól. Bemutatják többek között a tavalyi G8 csúcstalálkozó elleni tüntetésekről készült filmet, amelyben, miként a Negyedik világháború című ópuszban, az alternatív globalizációs mozgalmak aktivistáit és a helyi közösségek tüntetőit ismerhetjük meg.

A fesztivál vendége lesz több ismert hazai civil szervezet képviselője, akik nyilvános vitában cserélnek eszmét a civil mozgalomról. Ugyancsak jelen lesz a magyar Suzuki gyárból elbocsátott szakszervezeti vezető, Párma Zsolt, aki beszámol a magyar gazdaság zászlóshajójának tekintett Suzuki belső viszonyairól.

A részletes program a Védegylet honlapján látható.

A fesztivál szellemiségét tükröző filmek letölthetőek a Globál Projekt című honlapról. A dokumentumfilmek tematikája a terrorelleni háborútól, a szabadságjogsértéseken, élemiszerbotrányokon és környezetpusztításokon át a kistermelőkellehetetlenítéséig és a fogyasztási mánia okozta krízisig, valamint a klímaváltozásig terjed.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.