Fajok rohamos kihalása a Földön

A dinoszauruszok kihalása óta, tehát 65 millió év alatt nem pusztult kiannyi biológiai faj a Földön, mint az elmúlt évtizedekben -állapították meg egy ENSZ-szervezet tanácskozásán.

A lesújtó adatot a világszervezet biológiai sokféleségről szóló konvenciójának a brazíliai Ciribati városban tartott tanácskozásán elhangzott, majd később nyilvánosságra hozott előadása tartalmazta.

A 95 országot képviselő 1300 tudós által öszeállított dokumentumból az tűnik ki, hogy a mezőgazdasági célú tömeges erdőirtás miatt évente hatmillió hektár erdő semmisül meg. Ez viszont igen negatív hatást gyakorol a bolygó élővilágára, amit az is jelez, hogy 1970 és 2000 között 40 százalékkal csökkent a vadon élő állatok fajainak száma.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet külön körképet állított össze, amely szerint a világon két másodpercenként egy futballpálya területű erdőt vágnak ki."Példátlan tempóban folyik az értékes erdők megsemmisítése" - állapították meg a szerzők a tanulmányban, amelynek adatai szerint a Föld erdőállományának mindössze tíz százalékát védik megfelelő módon.
A március 31-ig tartó fórum muinkájában 187 ország képviselői vesznek részt.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.