Egyelőre nem tart be az EP az EU-büdzsének

Április elejéig nem váltja be fenyegetését az Európai Parlament, s nem szavaz a 2007-13-as EU-keretköltségvetést is felborító ún. intézményközi megállapodás felmondásáról – derült ki az EU-tanács és az EP közötti tárgyalások harmadik fordulóját követően. 

Az EP immár úgy látja, a tagállamok álláspontja elmozdult a holtpontról. – Az első lépés ez a jó irányba – nyugtázta Reimer Böge, az EP német jelentéstevője.

Mint ismert, a decemberi EU-csúcs 862 milliárd eurón rögzítette az unió következő keretköltségvetését. Erre azonban az EP-nek is rá kellene bólintania, márpedig – számos más változtatás mellett – a parlament a főösszegen is emelni kíván 12 milliárdot. A nettó befizető tagállamok erre nem hajlandóak. Az áttörést most az áprilisi egyeztetésektől várják. A 2007-ben induló nagy EU-programok azonban már így is késedelmet szenvednek, hiszen az Európai Bizottságnak minimálisan is egy év átfutásra van szüksége a végrehajtási utasítások kidolgozásához, márpedig ebbe legkorábban májusban foghat bele.

Az EP végső fegyvere, az intézményközi megállapodás felrúgása az új tagállamokat – köztük Magyarországot – érintené a legsúlyosabban, mivel fejlesztési pénzei egyharmadára csökkennének. – Az éves költségvetéshez való visszatérés az új tagállamoknak politikailag és gyakorlatilag is elfogadhatatlan, mert nem teszi lehetővé a hosszú távú tervezést, a komoly strukturális, regionális fejlesztéseket - jelentette ki Fazakas Szabolcs (MSZP), az EP költségvetésellenőrző bizottságának elnöke. Gyurcsány Ferenc kormányfő levelet írt az EP frakcióvezetőinek, ezt kifejtve.    Veres János pénzügyminiszter lapunk kérdésére a múlt héten Brüsszelben azt mondta: nem tart attól, hogy a parlament végül betart a keretbüdzsének.

Brüsszel

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.