Valami Amerika

A szomszéd falu kőművesmestere, Csepcsik úr egyszer repülőre ült, hogy meglátogassa Ausztráliában élő lányát. Így mesélte: "körülnéztem a fedélzeten, és mondtam is az aszszonynak, úgy látszik, csak mi vagyunk itt a faluból". Meglehet, neki kellett volna road movie-t készítenie, nem Fábry Sándornak. Ehhez képest itt van hétfőnként az RTL Klubon a Cadillac Drive. Érzékletesen és humorosan írná le, miképpen hajt haza Fábry és Wahorn András egy Cadillacot, de belehalnak az erőlködésbe. Fábry nemcsak a humor nagyágyújának hiszi magát, hanem egyenesen Hofi Géza és Karinthy Frigyes ötvözetének is. Ehhez képest egy poént kaptunk egy óra alatt, mégpedig egy szóviccet: torony - monitorony.

Bár most alighanem igazságtalanok vagyunk, hiszen kalandok tömkelegét láthattuk. Egyebet ne mondjunk: Fábry rántottát evett. Ezt az élményt még nem is volt időnk feldolgozni, amikor átmentek a Golden Gate hídon, arról nem is beszélve, hogy San Franciscóból indultak. Ettől az egyszeri tévénéző úgy lehidalt, hogy amikor bejelentették: a rendőrök letartóztatták a kísérő stábot, azt már észre sem vettük. Azért sem, mert erről csak szóbelileg értesültünk. A két nagyszerű road movie-s ugyanis egy kézikamerával alibizte végig az egy órát, egymást filmezgették, akár a kisiskolások. Mi meg nézhettük, milyennek látják ők egymást. Ennél egy akármelyik huszonnégy órás falusi lakodalomról szóló vágatlan film is sokkal többet mond. Szórakoztatóbb is.

Ez a sorozat Amerikáról szólna, de éppen Amerikáról nem tudtunk meg semmit. Fábry Sándor, a tévésztár talán nézhetne televíziót is, például a Travel vagy a Discovery csatornákat, mert ott még vannak rendes útifilmek. Ahol Amerikát nem úgy mutatják be, hogy egy Cadillac anyósülésén elordítja magát a riporter: "Ez Amerika!" Mert itt ezt kaptuk.

Fábry, ha nézne televíziót, rájött volna már, hogy abból még nem lesz jó műsor, ha az ember A pontból elmegy B pontba. Oda valami más is kell. Talán egy jó mondat. Uram bocsá' ez a jó mondat ne legyen káromkodás, mert itt bizony az is volt, sípolatlanul. Mellesleg, vajon miből gondolja Fábry, hogy az ordenáré kiszólások humorosak volnának? Hogy egyáltalán: megengedhetők?

Fábryék Amerikában járván a következőket látták: a tengert, nagy fenyőfákat és egy motorostalálkozót. És megtudtuk, nekik még a felhők is tetszenek! Sőt, az öngyilkosság is - bár azt fel nem foghattuk, mit keresett itt ez a megjegyzés.

A műsor kedvéért út közben elfogyott a benzinjük, s kannából öntötték a tartályba. Erről van szó. Mármint, hogy Fábry Sándorból is az üzemanyag fogyott ki. Nagy kár. Az utóbbi tíz évben egyes-egyedül ő bizonyult a magyar televíziózásban eredeti show-mannek. Lám, Amerika őt is bedarálta. Az ő Amerikája.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.