Ötvözött ingyentankönyvek

Ingyentankönyv: a Fidesz programja egyszerre tükrözi Orbán Viktor "rászorultsági" és Pokorni Zoltán "ingyenességi" elvét. E pont körül szinte példátlan erejű nyilvános vita folyt a Fideszben.

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke március elején azzal állt a nyilvánosság elé, hogy minden általános iskolás diák számára legyen ingyenes a tankönyv. "Lehet, hogy a Zoltán ezt így gondolja" - így reagált erre másnap Orbán Viktor pártelnök, s egyértelművé tette, hogy nem volna helyes, ha a módosabb családok gyermekei is ingyen kapnák a tankönyveket. Azt viszont a Fidesz elnöke is támogathatónak mondta, hogy tartós tankönyvek készüljenek, olyan minőségűek, amelyeket több évfolyam is használhatna, s ezeket nem kellene megvenni. Utóbb, egy nappal a párt országos listájának nyilvánosságra kerülése előtt Pokorni ismét megismételte: szerinte mindenkinek ingyen jár a tankönyv.

Ilyen erős nyilvános vita legutóbb csak a Mikola István nevéhez köthető kórháztörvény idején volt a Fideszben az egészségügyi miniszter és a párt szakpolitikusa, Frajna Imre között. Ilyen magas szinten azonban még nem ütköztek ennyire élesen az álláspontok, s úgy tűnik, nem is sikerült dűlőre jutni: a Fidesz vasárnap nyilvánosságra hozott programjában az áll, hogy "az erre igényt tartó családok gyermekei számára ingyenes, tartós használatú, minősített tankönyvet kell biztosítani". Sió László, a párt oktatási szakértője szerint ez Orbán "rászorultsági", illetve Pokorni "ingyenességi" elvének az ötvözete.

Arra, hogy lesz-e valamilyen jövedelemhatár, Sió azt válaszolta: "nem, az ingyenes jár mindenkinek, s ez bizalmi elven működik, mivel egy gazdag vállalkozó nyilván nem kér majd a gyermeke számára ilyen tankönyvet, hanem megveszi neki".

A Fidesz Sió tájékoztatása szerint nem törölné el azt a most hatályos jogszabályt, amely a rászorultság elve alapján nyújt támogatást, illetve ingyenes könyveket, hanem kiszélesítené azt.

A tartós könyvek előállítása, valamint az ingyenességi kör kiszélesítése egyszeri, ötmilliárdos beruházást jelent.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.