Victor Vasarely Luxemburgban

A modern festészet kedvelői két csoportra oszthatók. Vannak, akik rajonganak Vasarely térbeli kockáiért, gömbjeiért, mások azonban visszautasítják a XX. sz. egyik leghíresebb magyar származású festőjének geometriai alakzatait. A Népszabadság luxemburgi levelezője egy olyan galéria tulajdonosánál járt a nagyhercegi palota tőszomszédságában, ahol hat év alatt száznál is több Vasarely alkotás "fordult meg".

Száz éve, 1906. április 9-én Pécsett született Vásárhelyi Győző, a múlt század egyik kimagasló festőművésze. Pályája elején orvosnak készült, így be is iratkozott a budapesti orvostudományi egyetemre. Az anatómia tantárgy azonban felkeltette benne a művészi vágyakat, így magántanulmányokba fogott. Csatlakozott a Bortnyik Sándor nevével fémjelzett "Bauhaus-csoporthoz", amely megszabadította őt attól a téves gondolattól, hogy a festészet lényege az ábrázolás. Létrehozta a funkcionális művészetet, és nevével egybeforr az op-art irányzat.

Egy reklámplakát pályázat díjából 1930-ban Párizsba, a művészetek fővárosába utazott. Először reklámgrafikusként tevékenykedett (korai korszakát később tévútnak nevezte), és ekkor dolgozta ki művészetének később alapvetővé vált vonását, a fehér-fekete, illetve színkontrasztokat. Festészetének alapelemei közé tartozott a mozgás ábrázolása.

Kiemelkedő alkotásait az ún. Fekete-fehér-, Kristály- és Vonal-korszakában készítette. Leghíresebb művei közé tartozik a Zebrák, amely a feltételezett pécsi szülőházában 1976-ban megnyitott múzeumban szőnyeg formájában látható, valamint a négyszögekkel, majd hatszögekkel, végül nyolcszögekkel megalkotott képei. Ezek a nyolcszögek később körökké illetve gömbökké formálódtak, a négyszögek pedig hatszöggé, majd oválissá.

Victor Vasarely 1959-ben kapta meg a francia állampolgárságot. 1968-ban számos művét ajándékozta szülővárosának, amelyekből először nyílhatott meg állandó kiállítása Magyarországon. 1997-ben, 91 éves korában Párizsban halt meg.

Vasarely talán soha nem járt Luxemburgban, neve azonban nem ismeretlen ebben a művészeteket kedvelő parányi országban. A nagyherceg fővárosi palotájától néhány lépésre található Gérard Seiwert metzi műkereskedő galériája, a Cimaise d'Or, ahol a magyar-francia művész igen nagy számú alkotása található. A Népszabadság levelezője felkereste a tulajdonost, hogy megtudja, honan kerültek a birtokába ezek az értékes művek.

"Galériám nem múzeum" - kezdte a beszélgetést Seiwert úr, aki 1999-ben ismerkedett meg a m űvész egyik fiával, az orvos André-val. "Ez számomra befektetés, jó üzlet. André Vasarely 1995-ben értesült arról, hogy az Avignon melletti Gordes kastélya, amely az édesapja alkotásait kiállító múzeumként szolgált, bezár. Az akkor már nyugdíjas orvos a képek egy részét ideiglenesen más múzeumokban helyezte el, sok festményt saját otthonába vitt. Négy évvel később történt találkozásunkat követő hosszas üzleti tárgyalások eredményeképpen eladta nekem a birtokában lévő valamennyi művet. Így lettem tulajdonosa 100-nál is több világhírű alkotásnak."

Később kiderült, hogy az örökös rosszul cselekedett - ugyancsak festő testvére felesége révén maga nyitott vállakozást az örökség részeként őt megillető művek értékesítésére -, hiszen mindannyiunk számára jobb lenne, ha a művek múzeumok, képtárak falain lógva találkoznának a műkedvelő közönséggel.

Seiwert úr elmondta, hogy az emúlt évek során mintegy 50-60 Vasarely mű talált gazdára, természetesen nem valamennyi a nagyhercegségben. A 20-200000 eurót érő képeket - melyek értéke folyamatosan emelkedik - ugyanis más kiállítótermekben is értékesíti. A tulajdonos végezetül hozzátette, hogy az évforduló kapcsán örömmel adná kölcsön Vasarely számos festményét, hogy azok a Magyar Köztársaság Nagykövetségének védnöksége alatt időszakos ünnepi kiállításon is láthatóak legyenek.

Földes György (Luxemburg)

Seiwert úr egy kétszázezer eurót érõ alkotás elõtt
Seiwert úr egy kétszázezer eurót érõ alkotás elõtt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.