Kultuszt teremtő hangzás

Éppen tizenöt éve hunyt el az az ember, akinek találmányai a huszadik század közepén forradalmasították s egyben a "könynyűzene" legnépszerűbb hangszerévé tették a gitárt: Leo Fender, az első, sorozatban gyártott és viszonylag olcsó elektromos gitárok megalkotója volt, aki maga sosem tanult meg gitározni. 1909-ben született a kaliforniai Anaheimben, Fullerton városa közelében.

Tizenévesen hobbija lett a rádiószerelés. Könyvelőnek tanult, és állást kapott Kalifornia állam egyik hivatalában. A nagy gazdasági válság idején azonban ő is utcára került: rádiójavító-szerelő vállalkozást indított. Hamarosan járni kezdtek hozzá azok a muzsikusok, akiknek gondjaik támadtak gitárjuk hangosításával. Fender így csöppent bele a gitár- és erősítőüzletbe.

Rövidesen összeállt Doc Kauffman gitártervezővel, és a rádióműhely mögött egy kis bádogsufniban 1945-ben elkészült első tömör testű elektromos gitárja. Nem Fender találta fel a lapgitárt, de ő volt az, aki megtervezte és kereskedelmi forgalomba hozta az első megfizethető árú modelleket, megteremtve azok tömeggyártását.

Sajátos Fender-hangzást produkáló hangszerei a modern kor egyik kulturális ikonjává váltak. Fenderen játszott Jeff Beck, Eric Clapton, Robert Cray, Buddy Guy, Bonnie Raitt és Jimi Hendrix is. (MTI)

Clarence Leonidas Fender legendás hangszerei között
Clarence Leonidas Fender legendás hangszerei között
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.