Bebetonozás

Orbán Viktor most nem négy évre, hanem valójában két évtizedre kér mandátumot a választóktól. Logikusan ez következik Mikola István szavaiból, aki a Fidesz-kongresszus pulpitusáról lényegében azt üzente pártja szavazóinak: ha most nemcsak sokan, hanem végre elegen is lesztek az urnáknál, négy év múlva ötmillió embert hozhattok majd magatokkal a szavazófülkékbe. A határon túliak szavazati jogának megadásával pedig - zárta gondolatkísérletét Orbán pillanatnyi jobb keze - "minden eldőlne a következő húsz évre".

Orbán még húsz évig az ország élén? És persze vele együtt Mikola a nemzet orvosaként? Biztosan vannak olyanok, akiknek a szívét egy ilyen távlat jóleső melegséggel tölti el. De nyilván nem mindenkiét. Erre az apró gondra döbbenhetett rá a fideszes vezérkar is, amikor lóhalálában közölték: a párt választási ígéretei között nem szerepel a kettős állampolgárság. (Figyelem: Mikola ötletét nem azért dezavuálta Rogán Antal, mert agyamentnek találja, hanem mert megvalósításához kétharmados többség kellene. Az meg nincs, és nem is lesz egyhamar.) Így aztán Mikola hosszú távú bebetonozási elképzelése nem is utalható a magánmitológiák körébe. Ez egyébként már csak azért sem lehetséges, mert az elképzelés nem vadonatúj. Alig pár hete például maga Orbán Viktor is kettős állampolgárságot ígért Balatonfüreden, majd pedig a készülő vihar előszelét megneszelve, a jeles esemény dátumát a belátható időn túlra nyomta. Mikolával is csak az a baj most, hogy előreszaladt a nyilvánosság előtti álmodozásban, a ránk váró fideszes paradicsom bemutatásában és időkereteinek a felskiccelésében.

Éppen konkrétsága miatt érzi annyira kínosnak a Fidesz az elszólást. Az eset ráadásul újra felidézi, milyen triviális hatalmi megfontolásokból csatlakozott Orbán annak idején egy politikai kalandor népszavazási kezdeményezéséhez.

Mikola szónoklata egyébként messze nem az első alkalom ebben a kampányban, amikor nyilvánvalóvá lesz a közvélemény előtt, miféle gőzök kavaroghatnak bizonyos csúcsszintű fideszes fejekben. A kongresszusi közlés azonban nem pusztán egy baki a sok közül - Mikola végtére is a Fidesz-kampány második számú frontembere. Inkriminált szavainak a tévé jóvoltából ezúttal a fél ország volt a fültanúja. Üzenete pedig teljesen világos lehetett mindenki számára: tessék csak most ránk szavazni, és akkor a világ magyarságával vállvetve (már ha tényleg egységesen jobbra szavaznak) bebetonozhatnak bennünket. Ezt a gondolatot senki sem cáfolta eddig a Fidesz részéről, annál inkább mosakodnak: szónoki fordulat volt csupán.

Vagyis, ha a Fideszen múlna, Orbánnak és a nemzet orvosának a képét évtizedekig vihetnénk majd a nemzeti szolidaritás ünnepein tartott grandiózus felvonulásokon.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.