Víz Világnapja - ivóvízre szomjazva

Tizenöt másodpercenként meghal egy gyermek valamilyen víz által terjesztett betegségben, emellett számos más betegség és gyakran az alultápláltság kiváltó oka is a fertőzött ivóvíz.    

Az öt évesnél fiatalabbak közül több gyermek betegszik meg közönséges hasmenésben, mint bármely más betegségben. Ez a második leggyakoribb halálozási ok ebben a korosztályban, melynek naponta 4500 gyerek esik áldozatul. Az ivóvíz minőségének javításával közel 40 százalékkal csökkenthető lenne a hasmenéses megbetegedések előfordulási aránya.

A fejlődő országokban nagy probléma a vízhez való hozzájutás is. Az itt élő nők és lányok naponta átlagosan 6 kilométert gyalogolnak vízért és 20 liter vizet szállítnak otthonukba.

Szoros összefüggés van az egészséges ivóvíz, a higiénia és az oktatás között is. A szennyezett víz kiváltotta megbetegedések miatt nap mint nap sok gyerek nem mehet iskolába. A rossz vízellátás következtében igen sok lányt nem iratnak iskolába vagy azért, mert a vízhordás mellett nem marad idejük a tanulásra, vagy pedig azért, mert megfelelő higiéne és mellékhelyiségek hiányában a szülők gyakran nem engedik iskolába leány gyermekeiket.

Az ENSZ Millenniumi Célkitűzései arra hívják fel a tagállamokat, hogy 2015-re csökkentsék felére azoknak a számát, akik nem jutnak tiszta vízhez, és nem rendelkeznek a legalapvetőbb szennyvíz elvezetési lehetőséggel sem.

Fekete-Afrikában több évtized konfliktusai, a termőfölddel való rossz gazdálkodás, az elmúlt idők nagy szárazsága vészes vízhiányhoz vezetett. A lakosság 42 százaléka nem jut egészséges ivóvízhez, és csak 36 százalékánál van a szennyvízkezelés megoldva. Ez az egyetlen régió, amely mind a vízellátás, mind pedig a szennyvíz-kezelés területén lemaradt a Millenniumi fejlesztési célok elérésében.

Dél-Kelet Ázsiában a szennyvíz kezelése okozza a legnagyobb problémát. A latrinák nélkül élőknek több mint fele - közel másfél milliárd ember - Indiában és Kínában él, súlyosan szennyezve környezetét. Ugyanakkor a talajvizet szennyező arzén és fluor is 50 millió ember egészségét veszélyezteti.

Dél-Amerikában nagy aránytalanságok tapasztalhatók a vízellátás területén az egyes országok között, sőt az országokon belül is. A vidéken élő gyermekek sokkal roszabb helyzetben vannak, mint városi társaik. A szegényég és a társadalmi kirekesztettség elsősorban a bennszülött lakossághoz és a kisebbséghez tartozó gyermekek vízhez jutási jogát korlátozza.

Az UNICEF-nek már az 1960-as évek óta vannak vízprogramjai: 90 országban működik közre az egészséges ivóvíz biztosításában, a szennyvízkezelésben, a higiéniai ismeretek oktatásában. Kutak fúrásával, latrinák építésével, a vízminőség javításával, katasztrófák területére vízszállítással igyekszik segítséget nyújtani a szervezet. Katasztrófák idején szintén az UNICEF irányítja az ENSZ vízellátással kapcsolatos tevékenységét. A világ vezető ellátója szájon át adható rehidráló sóból is, az ORS-ből, amely sóból és cukorból álló keverék, és vízben feloldva drasztikusan csökkenti a hasmenéses kiszáradás veszélyét.

(Az UNICEF Magyarország közleménye alapján)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.