Belgrád: nincs felmentés

Milosevics végső távo- zásával talán elhárult néhány lélektani akadály a Szerbia körüli válságok enyhítése elől.

Belgrád "erős támogatást" kapott az Európai Uniótól, hogy mihamarabb megszabaduljon Milosevics örökségétől - de nem adtak felmentést az alól, hogy adja ki Hágának a boszniai szerb háborús bűnösöket. Brüsszel különben március végén felfüggeszti a társulási tárgyalásokat Szerbiával - erősítették meg az uniós külügyminiszterek, akik közül a magyar Somogyi Ferenc most a legtájékozottabb, hiszen a múlt héten tárgyalt Szerbiában, Montenegróban és Koszovóban, gyakorlatilag az összes vezetővel.

Értesülések szerint uniós kollégái elsősorban Somogyi helyzetértékelésére alapoztak tegnap, amikor nemcsak elvárásokat, hanem támogatással ösztönző gesztusokat is körvonalaztak Belgrád számára. Ilyen például az anyagi és uniós szakismereti támogatások fokozása, a vízumrendszer könnyítése, Szerbia beengedése a kelet-európai szabad kereskedelembe - és maga az a nyomatékos jelzés, hogy Szerbia előtt nyitva áll az integráció, és segítséget kap, hogy teljesíthesse a feltételeket.

Belgrádban a félig-meddig reformer kormány attól tart, hogy az EU ismét gyakorlatilag kiközösíti. Mindenesetre a nacionalista visszarendeződés veszélyére hivatkozva Vojiszlav Kostunica szerb kormányfő kéri: hadd mutathasson már föl valami eredményt is az Európához való közeledésben, nemcsak újabb és újabb engedményeket kelljen tennie Brüsszelnek. Noha az érvelés logikája vitatható - ugyan mivel lehet, és egyáltalán, miért kellene tovább mentegetni a boszniai szerb fővádlottak rejtegetését? -, a szerbiai visszarendeződés veszélye valóban fönnáll.

Milosevics szocialista pártjában a három eddigi alvezér között dúl az örökösödési háború. Ennek alakulása érintheti Kostunica kormányát is, amely csak úgy tud hivatalban maradni, hogy az ősellenség Milosevics-utódpárt kívülről támogatja. Előfordulhat az, hogy a hágai vádlottak padján ülő Vojiszlav Seselj otthoni radikálisai keveredhetnek a belgrádi kormányrúdhoz; még belegondolni is ijesztő.

Koszovó a jelek szerint biztosan halad előre a korlátozott függetlenség felé, a ma kezdődő, immár második bécsi tárgyalási fordulón, Cserébe a koszovói szerb kisebbség példátlanul széles körű területi autonómiát kaphat. Valamivel könnyebben nyugszik bele Szerbia, ha a montenegrói népszavazás kimondja a hegyi köztársaság elszakadását. Ezt most már a montenegrói muzulmánok is támogatják, meg a viszonylag nagy létszámú albán kisebbség is (amelynek fölajánlották, hogy az albán nyelv is hivatalos lesz a független Montenegróban).

A boszniai szerb elnök ma tárgyal a szerbiai szerb elnökkel és kormányfővel - alighanem a két háborús fővádlott ügyéről is. Belgrád beletörődni látszik, hogy el kell érnie Radovan Karadzsics és Ratko Mladics kiadatását, különben minden egyes alkuban alulmarad. Milosevics halála után a boszniai fővádlottak kiadatása már nem okoz politikai földcsuszamlást - remélik Belgrádban és környékén.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.