Könnyített visszatérés

A hátrányos munkaerő-piaci helyzetű emberek foglalkoztatását célzott, testre szabott támogatásokkal javítaná a kormány. A pályakezdőknek szóló Start-kártya után még az idén hasonló programot indítanának a kismamáknak és az ötven fölöttieknek is.

A hátrányos munkaerő-piaci helyzetű csoportok helyzetén leginkább komplex programokkal, igényeikre szabott, célzott és a munkáltatók által egyszerűen, hosszas adminisztráció nélkül igénybe vehető támogatásokkal lehet javítani - ebben egyetértenek a szakértők. A külön figyelmet érdemlők körébe tartoznak a pályakezdők, a gyesről, gyedről, házi betegápolásról visszatérők, az ötven év fölöttiek, valamint a munkapiaci szempontból hátrányos helyzetű településeken élők is.

Az egyszerűen felhasználható járulékkedvezmények főként egyes hátrányos helyzetű csoportok, vagy épp kis likviditással rendelkező, de növekedni vágyó munkáltatók, a mikro-, kis-, és a középvállalkozások számára jelenthetnek hathatós segítséget. Utóbbiak a legfrissebb adatok szerint ki is használják a számukra év elejétől elérhető kedvezményes létszámbővítési lehetőséget. A program keretében az év első két hónapjában már 728 vállalkozás vett fel 941 álláskeresőt.

- A célzott járulékkedvezmény kedvező hatását jelzi a pályakezdőknek hirdetett Start-program is: a kártyát fél év alatt 17 333-an igényelték, és remélhetőleg ugyanennyien el is helyezkedtek - mondja Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter. A munkaügyi kirendeltségek felhívják az érintettek figyelmét arra, hogy az alanyi jogon járó, és az adóhivataltól kérhető kártya által biztosított, két évre szóló járulékkedvezmény a kiváltás napjától él, ezért csak akkor érdemes igényelni azt, ha a fiatalnak már biztos állásajánlata van.

A szabályozás szerint a Start-kártyást alkalmazó munkáltatónak az első évben az új alkalmazott bruttó havi munkabérének 15, a második évben pedig 25 százalékát kell közteherként befizetnie a jelenlegi 33 százalékos munkáltatói járulék helyett. A kedvezmény középfokú végzettségű pályakezdő alkalmazása esetén a minimálbér másfél, diplomásé foglalkoztatásakor pedig a duplájáig érvényesíthető. Természetesen ennél magasabb fizetést is kaphat a kezdő dolgozó, de az e fölötti összegre már a teljes, 33 százalékos járulékot kell megfizetni. A kártya érvényessége alatt munkahelyváltás esetén sem szűnik meg a kedvezmény, sőt, részmunkaidős foglalkoztatás esetén is érvényesíthető.

A Start-kártya egy korábbi, pályakezdőknek szóló támogatást váltott fel - az erről szóló jogszabály emellett a gyesről, gyedről, gyetről, illetve betegápolásból visszatérők, valamint az ötven felettiek elhelyezkedését is segítette volna. Mivel azonban az 50 százalékos tb-járulék-kedvezményt a merev szabályozás miatt alig vették igénybe - 2005 első negyedévében mindössze 27 gyes, gyed, gyet, ápolási díj megszűnését követően munkába álló dolgozó után érvényesítették a munkáltatók - idén februárban a kormány e csoportok részére is a Starthoz hasonló program elindításáról döntött.

A gyesről, gyedről, gyetről, a betegápolásból visszatérőknek és a 12 hónapja regisztrált álláskeresőknek szánt Start Plusz, valamint az ötven fölötti és a területfejlesztési szempontból hátrányos 48 kistérségben, illetve a 235 legelmaradottabb településen élő tartós munkanélkülieknek szóló Start Extra program részleteit már kidolgozta a szaktárca. - A tervezet a választások után várhatóan parlament elé kerül, és az új Start programok jó eséllyel még az idén életbe is léphetnek - mondja Kordás László, a munkaügyi tárca politikai államtitkára. A Start Plusz ugyancsak két évig járó normatív járulékkedvezménye megegyezik a pályakezdők foglalkoztatása után járóval, de csak a minimálbér kétszereséig érvényesíthető. Azok vehetik majd igénybe, akiknek egy éven belül lejárt, megszűnt a gyermekgondozási segély, díj vagy támogatás, illetve az ápolási díj folyósítása, és munkát akarnak vállalni, illetve a gyes mellett dolgoznának, de megszűnt a munkaviszonyuk, vagy már a gyes megállapításakor sem volt munkáltatójuk.

Januártól az ellátásban részesülők annak elvesztése nélkül is vállalhatnak nyolcórás munkát, ha a gyermekük elmúlt már egyéves. A tervezet szerint nekik csak akkor érné meg kiváltani a kártyát, ha már megszűnt a korábbi ellátások folyósítása. Újdonság, hogy a Start Pluszt többször is igénybe lehet majd venni: a munkavállalók annyiszor jogosultak a kártya kiváltására, ahányszor az ellátást különböző okokból megállapították részükre. A munkaügyi tárca számításai szerint négyezerre tehető azon kisgyermekes szülők száma, akiket a program keretein belül foglalkoztathatnak.

A Start Extra kedvezményeire jogosultak a leghátrányosabb munkaerő-piaci csoportokba tartozók, ezért esetükben a két másik programénál is kedvezőbbek a feltételek: a munkáltatók az első évben járulékmentesen foglalkoztathatják őket, s a második évben is csak a bruttó bér 15 százalékát kell közteherként befizetni utánuk. A kedvezmény középfokú végzettségűek esetében a minimálbér másfélszereséig, diplomásoknál pedig annak duplájáig érvényesíthető. A kieső járulékbevételeket a Munkaerőpiaci Alapból finanszíroznák.

A kisgyermekükkel otthon lévők tavaly májustól az internet, vagy annak hiányában a Magyar Védőnő Szövetség közreműködésével terjesztett CD-ROM segítségével beszédcentrikus, ingyenes angol nyelvleckéket vehetnek. Eddig több mint hétezren regisztráltak a www.kismamaweb.hu oldalon, ahol hatvan lecke érhető el - tulajdonképp bárki számára. A tananyag a hétköznapi beszéd kifejezéseivel, a család, a gyermeknevelés, gondozás szavaival indul, majd fokozatosan tér rá a munka világába való visszatéréshez, az önéletrajzhoz, az állásinterjúkhoz szükséges angol nyelvű tudnivalókra - mondja Drágus Rihárd, a Sawyer-Miller Group vezető projektmenedzsere, a program egyik ötletgazdája. A kismamaweb használata alapszintű nyelvtudást igényel, és középszintre jut el - fenntartását a jövőben is támogatja a minisztérium. Az elképzelések szerint szituációs gyakorlatokon keresztül a külföldön keresett szakmák legszükségesebb szavait, kifejezéseit is elérhetővé teszik.

A jövõ nem mindig ilyen gömbölyû
A jövõ nem mindig ilyen gömbölyû
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.