Szegedi energiadoboz Alaszkából

A hangulatzavar és a napfény hiánya közötti összefüggést évszázadokon át sejtettük, ám csak 1984-ben definiálta betegségként a szezonális zavart, az úgynevezett SAD-ot egy amerikai orvoscsoport - olvasható Chikán Ágnes cikkében a holnapi Népszabadságban.

"Rosenthal doktor, miután az Államok déli részéről északra költözött, saját magán tapasztalta azokat a tüneteket, melyeket a napfényes órák csökkenése okozott kedélyállapotán: megnőtt az étvágya, különösen az édességek után sóvárgott, aluszékonnyá, ingerlékennyé vált, csökkent a koncentrációképessége. Kutatócsoportjával kísérletekbe kezdett, melyek eredményei alapján ők közölték az első cikket a fénymegvonás okozta rendellenességről, s egyúttal a kezelés rendkívül egyszerűnek tűnő módjáról, a fényterápiáról.

Noha ez a gyógymód világszerte elterjedt, s különösen az északi államokban élnek vele tömegesen, hazánkban mintha még mindig nem lenne eléggé ismert, holott Szegeden például - az egyetem pszichiátriai klinikájával közösen - a Szegedi Biológiai Központ (SZBK) biofizikai intézetének bioenergetikai csoportja évek óta foglalkozik ezzel a fotobiofizikai kérdéssel. Méghozzá nemcsak elméleti alapon: tevékenyen hozzájárulnak a téli depreszszióban szenvedő betegek klinikai gyógyításának sikeréhez. Dancsházy Zsolt és Tokaji Zsolt fölfigyelt erre az alapvetően orvosi témára, s az 1999-ben és 2000-ben, az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz beadott nyertes pályázataik révén a megfelelő készülékek beszerzése után bevezették Szegeden a fényterápia alkalmazását." - írja Chikán Ágnes holnap megjelenő cikkében.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.