Milosevic temetése "keserves amatőr színjáték" volt

Ízléstelen reklámkampányról, bizarr színjátékról és politikaihaszonszerzésről írnak hétfőn a belgrádi lapok, elemezve a SlobodanMilosevic néhai szerbiai és jugoszláv elnök halála és temetése körülieseményeket.

"Amit Milosevic tett az országával, megtette a családjával is, amely most szétzilált és kibékíthetetlenül megosztott. Számára a politikai pontszerzés mindennél fontosabb volt: a barátok életénél, az egyszerű emberek sorsánál és a területeknél ... Így volt uralkodása idején, és így maradt halála után" - írja kommentárjában a Blic. A belgrádi napilap szerint Milosevic követői számára a politikai haszonszerzés fontosabb volt a temetésnél, amely ízléstelen politikai reklámkampányba és Milosevic családtagjainak vitájába torkollott.

Egy másik kommentárban ugyanez a lap azt írja, hogy a temetés egy ember halálával való szégyenletes visszaélés, politikai tüntetés volt. "Így a sors iróniája folytán méltatlanul kísértek utolsó útjára egy embert, akinek politikai beszédeiben a méltóság volt az egyik legkedveltebb kifejezés. Leginkább azoknak a nagy elméknek köszönhetően, akiket ő maga teremtett" - véli a lap egyik riportrovatának vezetője, Ranko Pivljanin.

"Sajátjai között, sajátjai nélkül" - ezzel a frázissal jellemzi szerkesztőségi kommentárjában a liberális Danas mindazt, ami Milosevic halála és temetése között történt. A lap rámutat, hogy "az élet és a számtalan halál egykoron szuverén uralkodóját" a keleti kommunisták krémje, párttársai, radikális harctársai és nyugalmazott tábornokok kísérték utolsó útjára, de családtagjai nem voltak jelen.

"Nem javított ezen az sem, hogy a szerb nemzet legnagyobb fiát orosz dallamokkal kísérték utolsó útjára, talán azoknak a dicsőségére, akik menedéket adnak rokonainak" - írja a Danas, amely szerint kétségtelen, hogy a szerbia-montenegrói parlament előtt, majd Pozsarevácban tartott "keserves amatőr színjátékból" megpróbálnak tőként kovácsolni a szocialista és radikális párti vezetők. "Talán remélhetjük, hogy Milosevic önjelölt politikai örökösei ugyanúgy szétszélednek, mint a családtagjai - a rendőrségtől és a maffiától való félelmükben -, még mielőtt valamilyen csapást mérnek Szerbiára".

A belgrádi Politika című napilap hírelemzője, Ljubodrag Stojadinovic "bizarr történelmi töltetű globális színjátékot" emleget a temetést megelőző eseményekkel kapcsolatosan, amelyekben szerinte "talán utoljára dominált Milosevic".

"Kicsoda ő számunkra? Talán egy rendkívüli ember, államférfi, aki csak tette a dolgát, és a szerb történelem legrosszabb szakaszán át vezetett minket. Nem könnyű irányítani akkor, amikor a legnehezebb, de Milosevic valami egészen új dolgot tett a szerb nemzeti emlékezettel: rászoktatott minket a vereségekre. Az egymás után következő vereségekre, amelyeket mindig - és nagyon meggyőzően - diadalittas retorikával magyarázott" - írja Stojadinovic.

(MTI)

Temetési menet Pozsarevácban
Temetési menet Pozsarevácban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.