Mint a filmeken

Jason McElwain 240 másodperc alatt lett híres, és nem kérdés, hogy történetét hamarosan megfilmesítik. A New York állambeli Rochester Greece nevű elővárosában élő, tizenhét éves gimnazista autizmusban szenved.

Csak ötévesen kezdett beszélni, és a CNN tudósítása szerint ma is vannak nehézségei. A 167 centis tinédzser azért kapott helyet a gimnáziumi kosárlabdacsapatban, hogy példájával lelkesítse társait és a többi autista sportolót. Csupán az utolsó év utolsó bajnoki meccsén lépett pályára, amikor az együttes már biztosan vezetett. Jason az edző, a csapattársak és a nézők legnagyobb megdöbbenésére négy perc alatt hat hárompontos és egy kétpontos kosarat dobott, az ünneplő tömeg végül a vállán vitte le a pályáról. Egy amatőr videónak köszönhetően egész Amerika látta a rendkívüli sportteljesítményt, és az autista fiúnak a minap rendkívüli látogatója érkezett.

George W. Bush, az Egyesült Államok elnöke nem sokat néz tévét, de ha igen, akkor a sportcsatornákat böngészi. McElwain történetét saját bevallása szerint megkönnyezte, és amikor New York állam északi részén járt, kis kitérőt tett az Air Force One-nal. A rochesteri repülőtéren személyesen gratulált Jasonnek, aki jobbára szótlanul, de boldogan mosolyogva hagyta, hogy az elnök a vállát átkarolva sétáljon vele a kamerák kereszttüzében.

Bush később azt mondta, hogy ha nem lenne olyan öreg és törődött - az elnök ma is rendszeresen fut, egymérföldes eredménye korosztályában egészen kiemelkedő -, McElwaintól szeretne kosárlabda-leckéket venni.

- Ez a sztori egy fiatal fiúról szól, aki a kosárlabdapályán találta meg önmagát, és ezzel az egész ország szívét megérintette - mondta az elnök.

Az autisták - legalábbis az enyhébb esetűek - az Egyesült Államokban együtt tanulnak a többi diákkal. A rejtélyes idegrendszeri betegség nem zárja ki, hogy egyes területeken rendkívüli teljesítményt nyújtsanak, és megfelelő segítséggel sokan meg is találják helyüket a társadalomban.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.