Albert Györgyi helye

Kiszel Tünde honosította meg ama önvédelmi álláspontot, hogy aki valaha nagy emberekkel készített - saját értékítélete szerint - kiváló interjúkat, az élete végéig szent és sérthetetlen. Sokan hasznosítják.

Csakhogy. Mi van, ha nem emlékszünk a ragyogó teljesítményre, mert az ember felejt, vagy akkor még nem is élt, esetleg nem nézett tévét? S mi van, ha fogalmunk sincs, mitől volt vagy lett volna anno olyan jó - mondjuk a másik nagyágyú, Albert Györgyi? S ha jó is volt, akkor ma is képernyőképes? Mert az ATV-n közvetített műsora, A nő helye? katasztrofális.

Az utóbbi két adásban Kósáné Kovács Magda, majd Dávid Ibolya volt ötven-ötven perc erejéig a vendége. Albert Györgyi elmélete szerint a politikusfeleségeknek Nobel-béke-díj járna, de politikus asszonynak se könnyű lenni. Kérdi is, ugye-ugye, a politikus is ember? Egyszer már tényleg jó volna megtudni, ki állította azt, hogy nem az, mert e kampány során minden egyes ilyen interjú, riport ezt bizonygatja. Végül még óhatatlanul fölébresztik a gyanút, hogy nem azok!

Albert Györgyi azzal jelent meg újra a nyilvánosságban, hogy pénzzé tette betegségének történetét, vagyis magánéleti problémáit - nem is csodálkozunk hát, amikor Dávid Ibolyáról rögtön megállapítja: kontrollneurózisa van, mert folyton toll és papír van a kezében. Az MDF elnöke azonban politikus és ember, nem veszi ezt zokon, inkább szabatosan és helyesen beszél, akár öt percig is egyfolytában. Emiatt tűnik fel, hogy a műsorvezetőnő egyetlenegy kerek mondatot sem tud megfogalmazni: hebeg-habog, ő-zik, és ha az csúszik ki a száján: "többször utáltál arra", nem módosítja "utaltál"-ra, mert észre sem veszi. Ahogyan azt sem, miközben ő tegezte, Dávid Ibolya olykor visszamagázta őt.

Ez a műsor nem azt firtatja, amit ígér, tudniillik hol a nők helye a társadalomban, a politikában. A képlet egyszerűbb: Albert Györgyinek munka kellett, az ATV-nek meg egy megfizethető egykori sztár, akinek amúgy sincs jobb dolga. Meg ott az úgymond aktuális kérdéskör, amire minden felvarrható - csak éppen a nők problémái nem. Vagy a nők problémáiról beszél a műsor, amikor azért sajnáltatja a Brüsszelben képviselősködő Kósáné Kovács Magdát, mert most két otthona, fogkeféje, zakója van, és sokat ül repülőn? És még sütni se tud! Adódik hát a kérdés, mi van a csőben sült spagetti receptjével? Kérdezhetett volna talán mást, sokat, hiszen a tárgykör egyik szakértőjével volt dolga.

Ha sikeresen túljut egy bonyolult, ötszavas kérdésen, Albert Györgyi azért beismeri, hogy ő már sajnos mindenre emlékszik - nyilván arra "utálván", hogy érettebb korba került. Innen ered hát mély felismerése arról, mi a mai Magyarország legfőbb problémája (ha a nőket és az újságírást nézzük): "mintha a frissesség dinamizmusa kiütné a tapasztalatot". A tapasztaltság persze nem azonosítható az Albert Györgyire jellemző álmatagsággal. Olykor azért nekidurálta magát. Neki- szegezte például Dávid Ibolyának a kérdést: most aztán őszintén mondd meg, hány kalapod van! Hát, igen! A nő helyé?-ben nincsenek tabutémák!

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.