Nem némulnak el a harangok

A Mátyás-templom olyan rossz állapotban van, hogy már a harangozási tilalom elrendelése is szóba került. De tegnap célegyenesbe ért a rekonstrukció: a döntés értelmében a Reneszánsz Rt. által vezetett konzorcium újíthatja fel a műemléket csaknem hatmilliárd forintért.

Több mint két éve jelentette be Medgyessy Péter miniszterelnök, hogy az állam kész támogatni a budavári Mátyás-templom felújítását. A támogatásból mára kizárólagos állami beruházás lett, az első hírekben említett több százmilliós segítségből 5 milliárd 912 millió forintos kötelezettségvállalás. A tervek szerint a tendernyertes Reneszánsz Rt. - illetve az általa vezetett konzorcium - még a tavasszal megkezdheti a munkát. A Parlament és a Szent István-bazilika jó részének felújításáról is ismert cég egyetlen ajánlattevőként jutott a közbeszerzési eljárás második fordulójába. A szabályoknak megfelelően a kulturális miniszter aláírta az évenkénti kötelezettségvállalást: e szerint 2010 második fél évében fejeződik be a templom rekonstrukciója.

A budavári főplébániát 1999-ben adta vissza a főváros a katolikus egyháznak. Pár éven belül kiderült, a mérhetetlen turistaforgalom és a számos koncert szinte megbénítja a templomot, arról nem is beszélve, hogy a műemlék homlokzata helyenként életveszélyes állapotba került, és a lepotyogó díszek ellen rácsokkal kellett megvédeni a látogatókat. Nem véletlen, hogy a plébánia vezetői a rekonstrukció mellett egy föld alatti kiegészítés megépítését is tervbe vették, hogy így teremtsenek megfelelő körülményeket a turistaforgalom kiszolgálására.

Ezek után sokakat meglepett a hír, hogy 2004 nyarán Erdő Péter esztergom-budapesti érsek nem engedélyezte az épület kibővítését, és azt is világossá tette, hogy az egyház egyáltalán nem tud hozzájárulni a rekonstrukció költségeihez - habár a belépődíj bevezetésekor például elhangzott, a befolyó összeget a felújításra fordítják. Az állam azonban nem tett le a rekonstrukcióról. 2004 októberében megkezdődött az életveszély-elhárítás, s vele együtt a mintegy 260 millió forintos költséggel járó alapos állapotfelmérés.

A műemlék sokkal rosszabb állapotban van, mint bárki gondolta volna. Az utóbbi időben nemcsak az fenyegetett, hogy 80 km/h-snál erősebb szél esetén fel kell függeszteni a harangozást, hanem szóba került a torony teljes elbontása is. Ehelyett azonban amellett döntöttek, hogy betonkoszorúkkal belülről megerősítik a tornyot, és csak a sóskúti mészkő burkolatot faragják újra.

A templom helyreállítására az idén mintegy félmilliárd forintot fordít az állam. Az elkövetkező négy évben a műemléki rekonstrukció és az orgona megújítása mellett sor kerül a teljes gépészeti felújításra is - a berendezéseket a Hilton felőli oldalon, a föld alatt helyezik el -, a budavári önkormányzat pedig vállalta a Szentháromság tér rendbetételét. Bár a koncertekről erre az időre le kell mondani, a templom hitéleti funkcióját mindvégig fenntartják.

A Mátyás-templom felújítása tehát megindul - a budai Vár más részeiről azonban még hasonlót sem lehet mondani. A 2004 májusában beharangozott Vár-program szerint ma már felújítva kéne látnunk a Szent György tér romépületét, de mindmáig nem jutottak tovább a tervezésnél. Ezek után a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal a kész koncepció kormány-előterjesztését is a választás utánra halasztotta.

A mûemlék homlokzata helyenként életveszélyes állapotba került
A mûemlék homlokzata helyenként életveszélyes állapotba került
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.