Milosevics természetes halált halt

Sem az idegenkezűség, sem a szándékos vagy akaratlan öngyilkosság (önmérgezés) verzióját nem erősíti meg Szlobodan Milosevics halálával kapcsolatban a toxikológiai vizsgálat előzetes eredménye.

A hágai törvényszék a találgatások miatt közölte tegnap a nem végleges leletet. Ez leszögezi: a volt jugoszláv elnök szervezetében nem találtak sem mérgezésre, sem felírt gyógyszereinek túladagolására utaló nyomot, és rifampicin jelenlétét sem mutatták ki.

Ez utóbbinak azért van jelentősége, mert nemrég egy holland toxikológus megvizsgálta Milosevicset, mivel a felírt orvosságok dacára sem állt helyre a vérnyomása. Donald Uges egy erős antibiotikumot, rifampicint mutatott ki a volt szerb diktátor szervezetében. Halála előtt egy nappal Milosevics maga is levelet írt Moszkvába, remélt ottani gyógykezelését sürgetve, s ebben arra hivatkozott: "leprásoknak és tébécéseknek való" erős szerrel akarják megmérgezni. Ez megfelel a rifampicin leírásának. Ugyanakkor az antibiotikum hamar felszívódik a szervezetben, így a pénteki hágai közlemény is csak annyi tanulságot von le: valószínűtlen, hogy Milosevics szervezetébe a halálát megelőző napokban került volna ilyen szer.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.