Kígyózó sor a ravatal előtt

Kavarognak bennem az érzelmek. Csak azért jöttem, hogy szemtanúja legyek a ravatalozásnak. Mégiscsak az elnökünk volt, ezért tisztelem, de őt tartom felelősnek a háborúkért - mondta a BBC-nek egy 53 éves asszony a Jugoszláv Történeti Múzeum előtti tömegben, ahol felravatalozták Szlobodan Milosevicset.

A ravatal előtt hatszáz méteres sor kígyózott tegnap délben - jelentette az MTI. Az intézmény éjszaka is nyitva tartott, becslések szerint eddig több mint tízezer ember vonult el a ravatal előtt. Egy héttel Milosevics halála után a szerb sajtót a temetést kísérő ellentmondások érdeklik. Elsősorban az, hogyan sikerült a szerb szocialistáknak megszerezniük - a fővárosi hatóságok akarata ellenére - a múzeumi helyszínt. A belgrádi Politikában háromtucatnyi gyászjelentés jelent meg a "szerb nép oltalmazójának", az "igazság harcosának", "Koszovó védőjének" címezve.

Megérkezett tegnap Belgrádba Gennagyij Zjuganov, az Orosz Kommunista Párt elnöke, hogy részt vegyen Milosevics temetésén. A pártvezető megérkezése után közölte, hogy mivel a szerb kormány nem adott "elég garanciákat" az elhunyt feleségének, az özvegy valószínűleg nem lesz jelen a temetésen. Mirjana Markovics ellen több mint három évvel ezelőtt emeltek vádat, de az eljárás elől Moszkvába menekült. Milosevicset ma temetik el a család birtokán, Pozsarevácon.

Mártír - olvasható a Milosevics-portré alatt, amelyet a volt jugoszláv elnök híve visz Belgrádban
Mártír - olvasható a Milosevics-portré alatt, amelyet a volt jugoszláv elnök híve visz Belgrádban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.