Fantomfürdő a Széchenyi-terv forrásaiból

A gazdasági tárca egy bejelentés nyomán vizsgálat megindítását tervezi a Széchenyi-terv keretében adott egyik támogatás ügyében - értesült lapunk. A pénzt igénybe vevő cég alapítói, Radnai László és Csüllög Zsigmond - a most folyó kecskeméti maffiaper vádlottjai.

Az Orbán-kormány által meghirdetett Széchenyi-terv egyik deklarált célja az volt, hogy viszsza nem térítendő támogatásokkal erősítse a hazai termálturizmus infrastruktúráját. A pályázók között volt a H-Build 2000 Építő- és Üdültetési Rt., amely a Mosonmagyaróvárhoz tartozó Krisztinamajorban, a magyar-osztrák határhoz közeli területen kívánt fejleszteni. Pályázatuk szerint a cég 226,9 millió forintot kért az üdülőapartmanok bővítésére és termálfürdő-beruházás elősegítésére.

(A Krisztinamajor egykori uradalmi épületegyüttes volt. Korábban a Lajta-Hanság Rt.-től vásárolta meg a H-Build Rt. Néhány épületrészt felújítottak, és egy medencét is építettek, amelybe néhányszor Magyaróvárról vásároltak és lajtos kocsival szállítottak termálvizet. Később már csak sima kútvízzel töltötték fel a kis medencét.)

A pályázat beadása előtt a tulajdonosi struktúrában még meghatározó szerepük volt a cégalapítóknak, Csüllög Zsigmondnak és Radnai Lászlónak. Ők a rendszerváltás óta szereplői a bűnügyi krónikáknak. A 90-es évek elején hírhedtté vált cégük, a Conti Car kapcsolatban állt az olajüzlettel foglalkozó Energollal, az autókereskedelemben is tevékenykedő Richfielddel; a Conti Car sorra kiszorította konkurenseit a legígéretesebb területekről. Ez a cég akkor ugrott fejest az olajbizniszbe, amikor Magyarországon elterjedt a mesés illegális jövedelmeket eredményező olajszőkítés. Elterjedt az olajbehozatalnál a halasztott vámfizetés gyakorlata is, ami együtt járt az importőrcégek fantomizálásával. A halasztott vám kifizetésének elmulasztásában a tiszavirág életű vállalkozások csillagászati jövedelmekre tettek szert. Az illegális olajraktárakat, a "bázisokat" fegyveres őrök védték, és a konkuráló csoportok nem egyszer összecsaptak, a helyszíneken pokolgépek is robbantak.

A Conti Car helyét Sándor István alezredes a parlament olajbizottsága előtt 2000-ben így jellemezte: "... ők voltak a legerősebbek, a leggazdagabbak, nekik jutott a legtöbb pénz az olajból, ők szerették volna az úgynevezett belvárosi szórakozóhelyek túlnyomó részét, játéktermeket megszerezni. Ez volt, ahol békés úton ment, ahol megkeresték a tulajdonost és az maga társult velük, de volt, ahol ellenállásba ütköztek, és ott jöttek az úgynevezett gránátdobálások." A nyomozók Radnai és Csüllög személyével kötik össze az 1998-ban tetőző alvilági robbantási hullámot is.

Csüllög és Radnai néhány hónappal a pályázat beadása előtt hirtelen megvált tulajdonrészétől. (A 2001. november 19-én feladott pályázat hivatalos beérkezési dátuma november 28.) Vélhetően sejtették, hogy névjegyük nem jó ajánlólevél. De 2000-ben bekerül a cég vezetésébe és 2003 júliusáig ott is marad Baricz Linda, Csüllög közeli üzlettársa és családi barátja. (Baricz, Csüllöggel együtt társtulajdonosa egy budapesti fotóoptikai vállalkozásnak. Csüllög, Baricz Linda édesanyjával, Szabó Erzsébettel együtt egy budapesti szakfordító iroda tulajdonosa.) Továbbá: 2001-ben bekerült a cég vezetésébe, és annak ugyancsak 2003 júliusáig tagja Dévényi Tamás, a Richfield nevű vállalkozás egykori tulajdonosa, aki már a 90-es évek robbantási és olajszőkítési ügyeinek nyomozásakor élvezte a rendőrség vendégszeretetét - együtt a Conti Car cég két vezéralakjával. Csüllög és Radnai távozásának taktikai jellegére utal, hogy a cégiratok szerint mindketten 2003 áprilisáig társtulajdonosai az Ibisz Marketing Kft.-nek, amely a H-Buildhez tartozó Easy Life üdülési jogait értékesítette. Az értékesítés maga sem volt zökkenőmentes. Feljelentések sora után került a károsultak ügye a rendőrségre, a potenciális vásárlókkal "elfelejtették" ugyanis közölni, hogy még nem készült el az épület, amelyben apartmanokat kínáltak. Az ügyfeleknek azt ígérték, hogy a szerződéstől 15 napig elállhatnak - ha ezen idő alatt meggondolják magukat, visszakapják a pénzüket. Nos, nem kapták vissza.

A pályázat elbírálására gyorsan sor került. 2002. február 26-án Matolcsy György miniszter már küldte is a formalevelet: örömmel értesíti a pályázókat, hogy a fejlesztéshez 175 millió forintot biztosít. A választás második fordulója után és négy nappal az ügyvezető Orbán-kormány mandátumának lejárta előtt a Széchenyi-terv pályázatát kezelő Magyar Vállalkozásfejlesztő Kht. szerződést kötött a H-Build 2000-rel. Ehhez csatoltak egy értékbecslést, amely a H-Build tulajdonában levő ingatlan értékét 950 millió forintban állapította meg. A szerződő felek abban is megegyeztek, hogy "megbízást adnak dr. Szász I. Attila ügyvédi irodájának, dr. Szász I. Attila ügyintézésében jelen szerződés ellenjegyzésére és az ingatlan-nyilvántartásba történő benyújtásra". (Dr. Szász a Szárhegy- dűlő-Sárazsadány-Tokaj-Hegyalja Kft.-ben Orbán Viktor feleségének tulajdonostársa volt, s a Fidesz elnökének családi barátai közé tartozik.)

Az aláírás napján a vállalkozásfejlesztési kht. jelzálogjogot jegyeztetett be a H-Build ingatlanára. Utóbbi cég képviselőit nem zavarta, hogy a támogatási szerződés 4. pontja szerint a kedvezményezett "felelőssége tudatában kijelenti, illetve kötelezettséget vállal arra, hogy nem áll csődeljárás vagy felszámolási eljárás, illetve végelszámolási eljárás alatt." Arról nem esett szó, hogy 2002. április 3. óta saját maga által kezdeményezett felszámolásra várt a cég. A támogatás első részlete, 87,5 millió forint tíz nap alatt meg is érkezett. Máig nincs sehol a megálmodott gyógyító létesítmény, amelynek 2003 júniusára kellett volna elkészülnie. Nem vásárolták meg a 39 millió forintra tervezett speciális gyógyászati berendezéseket sem. Azok az épületek, épülettorzók, amelyek ma állnak a majorban, 2001-ben is léteztek.

A felszámolás máig nem fejeződött be, nem akadt vevő a három nyilvános árverésen. Pedig legutóbb már 230 millió forinttal mentek a 2002-es 950 milliós értékbecslés alá. Azt sem tudni, hogy hová lett az átutalt 87,5 millió. A GKM 2003. november 28-án felmondta a szerződést és felszólította a tulajdonosokat, hogy a kiutalt összeget kamatostul fizessék vissza a kincstárnak. Ez azóta sem történt meg - az állam perel.

A mosonmagyaróvári Krisztinamajor termálvíz nélkül
A mosonmagyaróvári Krisztinamajor termálvíz nélkül
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.