Összecsapások Mexikóban a Víz Világfóruma idején

Tüntetők csaptak össze rendőrökkel Mexikóban pénteken is, tiltakozásul a közép-amerikai országban zajló Víz Világfórumának rendezvénysorozata ellen.

A 130 ország képviselőinek részvételével kezdett értekezleten azt vitatják meg, hogy miként lehetne a jelenleginél több vizet biztosítani a rászoruló szegény országoknak.

A rendbontások már csütörtök este elkezdődtek a konferencia helyszínétől másfél kilométernyire, de a rohamrendőrök feloszlatták a tömeget.

A zavargások azután péntek reggel kiújultak, és a felvonuló fiatalok tönkretettek egy rendőrségi járőrautót és néhány más gépjárművet, valamint kőzáport zúdítottak a rendfenntartó erőkre.

A Notimex hivatalos mexikói hírügynökség jelentése szerint a rendőrök 17 olyan személyt fogtak le, akiknél házi készítésű gyújtópalackok, kövek és husángok voltak. Az összecsapásokban legkevesebb két újságíró is megsebesült.

A hétnaposra tervezett világfórumon hivatalosan főként azoknak a szegény országoknak a gondjaival foglalkoznak, amelyekben a napi vízfogyasztás kevesebb mint fejenként húsz liter, azaz harmincada annak, amit egyes fejlett országokban használnak fel. A tüntetők szerint azonban a tanácskozás résztvevői a vízszolgáltatásból hasznot húzó cégeket képviselik.

A tiltakozók főként azokból a mexikói rétegekből kerülnek ki, amelyek szennyvizet kénytelenek naponta használni, vagy indiánok, akiknek vízkészleteit elterelik a nagyvárosok ellátására, illetve farmerek, akiknek földjeit elárasztani tervezik vízerőművek tározóinak feltöltése érdekében.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.