Népszerű a Tengertánc

Nagyon sok, összesen 829 pályázat érkezett (több mint egymilliárd forintos igénnyel) a tavaly november végén meghirdetett Tengertánc programra, amelyek közül a tárca 302-t támogatott 175 millió forinttal - jelentette be a tegnapi sajtótájékoztatón Bozóki András kulturális miniszter, aki további könnyűzenei pályázati lehetőségekről is beszélt.

Az élő népi kultúra támogatására létrehozott Tengertánc program négy kategóriájában a népi kultúrát megőrző és megújító alkotóközösségeket támogató felhívásra 716-an jelentkeztek, közülük végül 232-en kaptak 60 000-1,5 millió forint közötti összeget, összesen 89,4 millió forintot. A tájházak infrastrukturális és eszközfejlesztésére 83-an pályáztak, végül 50-en kaptak összesen 50 millió forintot. Népzenei együttesek, előadók promóciójára négyen kértek támogatást, végül a Hangvető Zenei Társulás kapott 10 millió forintot. A modern népi kultúra ismeretanyagának bővítésére, digitalizálására kiírt 25 millió forintra 28-an pályáztak, és 19-en kaptak támogatást.

A miniszter ezenkívül bejelentette azt is, hogy újabb 13 millió forintra lehet pályázni a kortárs könnyűzene támogatására létrehozott program,
a PANKKK keretében. Ezút-
tal előadók és zenekarok promóciós tevékenységének elősegítése a cél. A tárca 5 millió forinttal segíti egy őszi, a Jövő Házában tartandó zenei szemle megrendezését, amelyet a nagy zenei szakvásárokhoz hasonlóan (MIDEM, WOMEX) szeretnének megszervezni. Ezenkívül a Nemzeti Kulturális Alapprogram zenei kollégiumához is lehet pályázni április 14-ig könnyűzenei és dzsesszhangversenyek megrendezésére, zenekarok, előadók külföldi szereplésére, valamint hanghordozók megjelentetésére.

Lezárult a szaktárca és az Országos Rádió és Televízió Testület közös pályázata is, amelyen 20 pályázó közel 84 millió forintot nyert olyan műsorok elkészítésére, amelyekben egy éven át legalább hetente egyszer egy órában magyar kortárs zenei alkotások hallhatók.

Bozóki András a miniszteri keretből 4 millió forinttal támogatja a Jávorszky Béla-Sebők János szerzőpárost A rock története, illetve A magyarock története című könyvek újabb köteteinek megírásában. A két szerző, valamint Szőnyei Tamás, a Nyilvántartottak című kötet írója miniszteri elismerő oklevelet vehetett át eddigi munkásságáért.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.