Bush: A magyarok példái a szabadságszeretetnek

Donald Rumsfeld félidő tájt érkezett, és csendben, gyakorlatilag észrevétlenül álldogált a terem szélén.

Ritka az olyan washingtoni esemény, ahol a Pentagon vezetője beéri a mellékszereppel, szerdán ez is megtörtént. Az USA védelmi minisztere lemaradt hazája és az öt fegyvernem zászlainak ünnepélyes parádéjáról, ám hallotta George W. Bush beszédét.

- A magyarok a türelem példái, azt tanúsítják, hogy mindenkinek a lelkében él a szabadság - mondta Bush. Az Egyesült Államok elnöke mintegy fél órát töltött a törvényhozás épületében megtartott ünnepségen, és rövid beszédét főleg a szabadság és demokrácia világméretű térhódításának szentelte. De nem csak. - Azért jöttem, hogy emlékeztessem a magyarokat, Amerika személyében van egy jó barátjuk - jelentette ki Simonyi András nagykövet felé fordulva. Megköszönte, hogy hazánk másoknak, így Afganisztánnak és Iraknak is segít felfedezni a szabadság áldásait.

1852. január 7-én itt szólt Kossuth Lajos a kongresszus két házához. Most a szónokok a magyarok hozzájárulását méltatták a világszabadsághoz 1848-ban, 1956-ban és 1989-ben. Tom Lantos képviselő lapunknak ezt mondta: - Amennyire tudom, az elnök még sosem tett ilyen gesztust. Nagyon boldog és elégedett vagyok, hogy eljött. Magyarország a szabadság 16 éve alatt nagy utat tett meg. Ameddig nyitott, demokratikus, befogadó társadalom marad, a határ a csillagos ég. Persze a demokrácia értékes kincs, nagyon kell rá vigyázni.

l Az esemény hivatalos meghívójának ez volt a címe: Ünnepség Magyarországnak a világszabadsághoz (Global Democracy) való hozzájárulásáról, beleértve az 1956-os magyar forradalom 50. évfordulóját.

George W. Bush, Tom Lantos és Simonyi András magyar nagykövet között
George W. Bush, Tom Lantos és Simonyi András magyar nagykövet között
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.