PSZ: a pedagógusok jobban élnek, mint négy éve

A pedagógus társadalom ma jobban él, mint 2002 előtt - mondta Árok Antal, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Árok Antal arra a PSZ által összeállított táblázatra hivatkozott, melyben a polgári és a jelenlegi kormányzati ciklus időszakát hasonlítják össze a pedagógusok keresetének tekintetében. Az összehasonlításban úgy fogalmaznak: "a pedagóguskeresetek reálértéke az előző kormányzati ciklusban összességében mintegy 20 százalékkal, 2002-től napjainkig, a 2004. évi mínusz érték ellenére több mint 50 százalékkal növekedett". Az alelnök hangsúlyozta: ezen pozitív folyamatok mellett a pedagógus társadalmat érik negatív hatások, mégpedig, hogy kormányzati ciklusoktól függetlenül folyamatosan csökken az általános iskolások száma.

Varga László, a szervezet elnöke arról szólt, hogy a PSZ elítéli a választási kampány során egyre inkább kiéleződő ellenségeskedést, gyűlöletkeltést. Elmondta, hogy a PSZ csütörtökön elkészített egy állásfoglalást "Fogjunk kezet egymással" címmel, melyet eljuttatnak a parlamenti pártoknak. Ebben úgy fogalmaznak: "a PSZ véleménye szerint hazánk intenzív, kiegyensúlyozott fejlődéséhez közmegegyezésre, hosszú távú társadalmi megállapodásra van szükség, amelyet a kormány, a pártok, a munkaadói szervezetek és a szakszervezetek kötnek, és kormányzati ciklusokon átívelően meg is tartanak".

A PSZ elnöke szólt arról, hogy a szakszervezet és a Pedagógusok Lapja által a négy parlamenti pártnak közösen eljuttatott, a pedagógus társadalmat érintő kérdésekre az MDF, az MSZP és az SZDSZ adott választ. Mint mondta, a Fidesz többszöri ígéret után úgy nyilatkozott, válaszukat csak a kongresszusukat követően, a program elfogadása után kaphatja meg a PSZ.

Szlankó Erzsébet, a PSZ alelnöke elmondta: valamennyi párt (MDF, MSZP, SZDSZ) közoktatás-politikai koncepciójában a PSZ talált olyan vonatkozást, melyet a szakszervezet is támogat. Mint megjegyezte, örömmel olvasták, hogy mind az MDF, mind az MSZP oktatáspolitikai programjában leírják, egyensúlyt kívánnak teremteni az oktatás területén bevezetett reformok és a stabilitás között. Az SZDSZ programjában elsősorban a reformokra helyezte a hangsúlyt - tette hozzá. Elmondta: a három párt mindegyike támogatja a gyemekközpontú oktatást.

Szlankó Erzsébet a közoktatás egyik "neuralgikus pontjáról", a szakképzésről szólva rámutatott: a pártok programjában a szakképzéssel kapcsolatos gondok megoldási javaslatai ott vannak. A programok megemlítik, hogy elkerülhetetlen olyan szakképzés megteremtése, amely a munkaerő-piaci igényeket kielégíti - hangsúlyozta. Közölte: a szakszervezet április elején országos fórumot rendez a parlamenti pártok oktatási programjairól, a pártok által delegált oktatáspolitikusok részvételével.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.