Március 15.: Bush és Rumsfeld is megjelent a washingtoni ünnepségen

Az ember szabadságvágyának az egyetemességét mutatta meg Magyarország példája George Bush amerikai elnök szerint, aki részt vett és rövid beszédet mondott a washingtoni kongresszusban szerdán az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

A kongresszus és a magyar nagykövetség rendezvénye tisztelgés volt Magyarországnak a szabadság, a demokrácia ügyéhez való történelmi hozzájárulása előtt. Tom Lantos képviselő az 1848-as és az 1956-os forradalom mellett Magyarország történelmi teljesítményeként említette az osztrák-magyar határ, a vasfüggöny megnyitását is.

Bush elnök mintegy huszonöt percet tartózkodott az ünnepségen. Rövid beszédében kijelentette, hogy Magyarország példája a türelem példája, annak a példája, hogy a szabadság vágya ott lakozik mindenkinek a lelkében és ezt a vágyat a zsarnokság nem olthatja ki. Utalt rá, hogy vannak, akik vitatják a szabadság egyetemességét és úgy vélik, hogy az nem mindenkinek jó, ő azonban hisz benne és a magyar példa is megmutatta, hogy a szabadság egyetemes.

"Hiszem, hogy mindenki vágyik a szabadságra. Hiszem, hogy van egy Mindenható, és hiszek abban, hogy a szabadság a mindenható Isten ajándéka mindenkinek ezen a világon. És hiszek abban, hogy az Egyesült Államok, Magyarország és más szabadságszerető nemzetek kötelessége segíteni abban, hogy más népek is megvalósíthassák a szabadságot" - mondta az elnök.

A demokrácia erejére példaként említette a háborúk dúlta Európát, amely most szabad és békében él. Magyarországot a demokrácia egyik fénylő példájának nevezte, és kijelentette: "Megköszönjük a magyar népnek a példát. Megköszönjük hozzájárulásukat ahhoz, hogy Afganisztán és Irak is részesülhessen a szabadság áldásaiból. Megköszönjük, hogy szövetséges a béke megóvásában. Azért jöttem, hogy emlékeztessem Magyarország népét arra, hogy Amerika jó barátjuk" - mondta.

Az elnök elismerő szavakkal méltatta az ünnepséget levezető Tom Lantos elkötelezettségét a szabadság ügye mellett. Szavai szerint nem csak azért jött, hogy köszönetet mondjon egy erős szövetségesnek és jó barátnak, a magyar kormánynak és népnek, hanem Tom Lantos iránti tiszteletből is, aki jól tudja, mi a különbség szabadság és zsarnokság között.

Az ünnepségen beszédet mondott Bill Frist és Harry Reid, a szenátus republikánus, illetve demokrata párti frakciójának a vezetője, Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti frakcióinak a vezetője, Dennis Hastert, a képviselőház elnöke. A megemlékezésen részt vett Anthony Williams, Washington polgármestere is.

Simonyi András, Magyarország washingtoni nagykövete bejelentette, hogy Williams polgármester, Tom Lantos és a magyar kormány egy emlékmű létesítését kezdeményezi a szabadságharcosok tiszteletére. A kokárdát viselő Herbert Walker, az Egyesült Államok budapesti nagykövete beszédében méltatta a magyaroknak a tudományhoz és a művészetekhez való hozzájárulását is.

A megemlékezés vége felé megjelent Donald Rumsfeld védelmi miniszter is, aki az MTI-nek nyilatkozva kijelentette: "A magyarok bátorsága és a szabadságvágya olyan hatalmas és elemi erejű volt, amely megérdemli, hogy méltóképpen megemlékezzünk róla. Nagyra értékeljük kapcsolatunkat Magyarországgal a NATO-ban és a kétoldalú viszonyban. Végül pedig azért is jöttem, mert nagy rajongója vagyok Tom Lantosnak, aki nagyszerű törvényhozó és államférfi és megtisztelve érzem magam, hogy itt lehetek."

Az ünnepséget a kongresszus patinás szobortermében, a Statuary Hallban rendezték meg. A félkör alakú oszlopos, kupolával fedett Statuary Hall a képviselőház ülésterme volt 1819-1857-ben. 1851-52-es egyesült államokbeli látogatásakor Kossuth Lajos is felszólalt a teremben: ő volt a második nem amerikai állampolgár, aki beszédet mondott a képviselőházban. Az első a francia Lafayette márki, az Egyesült Államok függetlenségi háborújának francia hőse volt.

Herbert Walker és Simonyi András Tom Lantossal együtt megkoszorúzta Kossuth Lajos mellszobrát, amelyet erre az alkalomra áthoztak állandó helyéről, a Rotundába vezető folyosóról, ahol 16 éve helyezték el és avatták fel - Tom Lantos kezdeményezésére. Az ünnepséget az amerikai himnusz nyitotta meg, a magyar himnusszal ért véget. (MTI)

Lantos, Bush és Simonyi András az ünnepségen
Lantos, Bush és Simonyi András az ünnepségen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.