Megkezdődött a Fluval vakcina gyártása

Fluval H5N1 - ez a vakcina neve, amelynek engedélyezte magyarországi forgalmazását az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI). Ez az a szer, amelyből 6 mikrogrammnyi szükség esetén védelmet nyújthat. A törzskönyvezéssel Magyarország megkezdheti a madárinfluenza elleni vakcina gyártását. Minderről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök számolt be a sajtónak kedden, a gyártó, Omninvest Kft. pilisborosjenői üzeme előtt.

A szer a madárról madárra és a madárról emberre terjedő H5N1 vírus ellen nyújt védelmet. Mint arról korábban beszámoltunk a vakcina gyártását mintegy 4 milliárd forinttal (2 milliárd forint vissza nem térítendő kutatástámogatás és 2 milliárd kedvezményes hitellel) támogatja az állam.

Az oltóanyagból 20 ezer adag elkészült már. Ez be is van ampullázva, és adott esetben, például ha a háziszárnyasokra is átterjedne a madárinfluenza vírusa, akkor azokat az embereket, akik a szárnyasok közvetlen közelében dolgoznak, be lehet ezzel oltani. Ez a mennyiség teljes egészében a hazai lakosság védelmét szolgálja, ha kitör a járvány. Amennyiben szükség lesz rá, itthon ezt az oltóanyagot térítésmentesen adják.

Zimonyi Ferenc, az Omninvest Kft. ügyvezetője elmondta: a szer gyártástechnológiai fejlesztését óriási nemzetközi érdeklődés kísérte, de most elkezdődhetnek a konkrét tárgyalások is az értékesítésről azokkal az országokkal, amelyek korábban jelezték vásárlási szándékukat. A kormányzat és a cég képviselőinek megállapodása szerint, a várható több millió dolláros bevétel 14 százaléka az államé. Négy százalék közvetlenül az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz kerül, amely ezt fejlesztésre használhatja. (D. A. N.)

Négymilliárd jut a vakcina fejlesztésére
Négymilliárd jut a vakcina fejlesztésére
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.