Szemétből, hulladékból termék

Meglehet, az ön által most olvasott újság, postaládájába dobott reklámújság, fideszes választási brosúra papíranyaga újra feldolgozott formában egyszer még visszatér önhöz - mondjuk WC-papírként. Persze csak akkor, ha a papírt elviszi a szelektív gyűjtőkbe. Ez az egyik tanulsága a Hulladékból Termék 2006 kiállításnak.

A múlt héten négy napon át naponta ezren-ezerötszázan keresték fel a budapesti Főpolgármesteri Hivatalban rendezett Hulladékból Termék 2006 című kiállítást. A látogatók zöme általános és középiskolás volt. Az oktatási intézményeket rászervezték erre az eseményre, de ez nem baj. Ha csupán minden második fiatalban hagynak nyomot a látottak, ha az itt tapasztaltak nyomán a szelektíven gyűjthető hulladékot ezután elviszik a konténerekbe, esetlega többi családtagot is ráveszik a hasonló tettre, a környezet- és természetvédelemben előrébb járunk.

Mert mit is adott ez a kiállítás? Például kiderült, hogy a műanyagból gyártott fekvőrendőr alapanyaga lágy PVC- hulladék is lehet. Efféle PVC- hulladék a bankkártya, a kábelszigetelés, a kidobott gyerekjáték, az infúziós cső és tasak, az esőköpeny, vagy éppen labda. A fekvőrendőr mellett ipari padló is készül lágy PVC-ből, no és gyerekeknek esőkabát, felnőtteknek irodai mappa. Van, aki virágládát, más padot, megint más rugalmas játszótéri lapokat készít a hulladékból. Autógumiból útépítési adalék állítható elő. Betontörmelékből útépítési alap készíthető. Apró gyerekes családokban a papírkartonból készített bútor nem tűnik tartós megoldásnak, de az ötlet akkor is jó. És hogy kicsit fajsúlyosabbá tegyük a felhasználási lehetőségeket: alumíniumhulladékból gépjárművek ventilátora gyártható. A Piszke Papír Rt. évente ötvenezer tonnányi hulladék papírból - újságok, hirdetési kiadványok - állít elő számos terméket, így például WC-papírt is.

Az újrahasznosított anyagból készült termékek piacra jutását az adócsökkentés mellett a gyártóknak nyújtott kedvezményes hitelekkel is elő kell segíteni - mondta még a kiállítás megnyitóján Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter. A környezetbarát termékek terjedését a gazdasági szabályozó eszközök közül leginkább a termékdíj ösztönzi. A miniszter szerint a hulladékok keletkezéséért felelős cégeknek évről évre egyre nagyobb hányadot kell visszagyűjteniük, illetve újrahasznosítaniuk a kibocsátáshoz képest, amennyiben el akarják kerülni a kellőképpen magasan megszabott termékdíjakat.

Az újrahasznosítás szempontjából kulcsfontosságú szelektív gyűjtést a különválogatott szemetet fogadó színes kukák teszik lehetővé. Az elmúlt négy évben megnégyszereződött a szelektív gyűjtésre alkalmas hulladékszigetek száma, s mára eléri a négyezret. Jelenleg ez a rendszer négymillió ember számára teszi lehetővé a környezetbarát hulladékkezelést, három éven belül nyolcmillióra bővül a hálózat.

A kiállítás egyik szervezője a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége volt. Székely Anna ügyvezető igazgatótól megtudtuk: a kiállításon megjelent mintegy 70 cég mellett legalább ugyanennyi foglalkozik újrahasznosítással Magyarországon. Az iparág árbevétele 80-120 milliárd forintra tehető.

Néhány megállapítás az ügyvezetőtől: műanyag hulladékok hasznosításában egyre több cég lát fantáziát. A gumihulladékból készült őrlemény egy részét eddig külföldre vitték, napjainkban már itthon is kiépült a felvevőpiac. A szelektíven gyűjtött fehérüveget a gyárak visszavásárolják, a színes üveg hazai feldolgozása azonban megoldatlan itthon, ezért ezt még külföldre viszik. Lassan megy a roncsautók feldolgozása, de hogy pozitív üzenete legyen a cikknek, el kell ismerni, hogy az utóbbi időben lendületesen fejlődik az elektronikai hulladékok hasznosítása. Székely Anna szerint a hulladékfeldolgozás fejlődő ágazat, egyre több vállalkozásnak éri meg.

Az újrahasznosítás szempontjából kulcsfontosságú a szelektív gyûjtés
Az újrahasznosítás szempontjából kulcsfontosságú a szelektív gyûjtés
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.