A szerb parlamentben ravatalozzák fel Szlobodan Milosevicset

Milosevics holttestét Belgrádba szállították, a temetés szombaton lesz Pozsarevácon. A volt vezér halála körüli politikai és jogi huzavona folytatódik.

Szombat délben pozsareváci szülőházának udvarában, magánszertartás keretében temetik el Szlobodan Milosevicset - így döntött a család és a volt szerb elnök szocialista pártja (SPS). A Milosevics holttestét Amszterdamból hazaszállító repülőgép tegnap délután landolt a belgrádi repülőtéren. A tetemet nem Milosevics fia hozta haza - Marko inkább visszarepült Moszkvába, ahol politikai menedékjoggal él anyjával együtt. Milosevics holttestét a belgrádi katonai kórházba szállították, és az SPS azt tervezi, hogy csütörtökön és pénteken a szerb parlamentben fogja fölravatalozni. A párt "népi gyászszertartást" tart a szerb fővárosban szombaton, amelyre várják Milosevics családtagjait is. Korábban a család Moszkvában kért temetési engedélyt.

Ha nem lesz újabb fordulat, akkor az özvegy és a fiú valóban részt vehet a pozsareváci temetésen és a belgrádi rendezvényen. Tegnap a belgrádi bíróság hatályon kívül helyezte az ellenük kiadott letartóztatási, illetve nemzetközi elfogatóparancsot. Borisz Tadics szerb államfő korábban nem volt hajlandó elnöki jogkörével élve felfüggeszteni a bűnvádi eljárást, Vojiszlav Kostunica kormányfő viszont "megoldatta" az ügyet a bírósággal. Azt sem tudni még, hogy bevonná-e a rendőrség Mira és Marko Milosevics útlevelét, és beidézné-e őket kihallgatásra. Erről is egymással ellentétes nyilatkozatok hangoznak el ugyanis.

Miközben a szocialisták és a nemzeti radikálisok egymással is vitatkozva és "örökösödési háborút" folytatva politikai erősödésre akarják kihasználni a vezér halálát és temetését, a kormányzó különféle demokraták zavarban vannak. Egyfelől amúgy is gyenge hatalmuk összeomolhat, ha "túlságosan részvétlenül" viselkednek, másfelől mégsem szeretnék azt látni, hogy ősellenségük megdicsőült mártírrá válik. A zavaros helyzetben egyelőre a nacionalista erők látszanak nyerni - a kormány pedig megpróbálja a restaurációs veszélyt arra kihasználni, hogy kérje a Nyugatot: legyen elnézőbb és segítőkészebb Szerbia iránt.

A belügyminisztérium nem lát veszélyt a temetés körül, a hadügyminisztérium pedig jelezte: semmire nem kapott parancsot, így nincs dolga ezzel. Szombatig azonban még sok minden változhat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.