Abbász megbocsáthatatlan bűnnek nevezte a jerikói börtön ostromát

Megbocsáthatatlan bűnnek és a palesztin nép megsértésének nevezte a jerikói börtön elleni izraeli ostromot Mahmúd Abbász palesztin elnök szerdán, megszemlélve a lerombolt fegyintézetet.

"Ami történt, egy förtelmes bűncselekmény, amelyet nem bocsáthatunk meg, a palesztin nép megsértése, megalázása, és az összes egyezmény felrúgása" - jelentette ki újságíróknak.

Abbász sejtetni engedte, hogy az izraeli katonák valószínűleg szorosan összehangolták akciójukat a börtönt elhagyó brit és amerikai megfigyelőkkel. A palesztin elnök felidézte, hogy a külföldi megfigyelők, akik egy külön egyezmény alapján 2002 óta tartózkodtak a jerikói börtönben és ellenőrizték a fogva tartás körülményeit, kedden 9 óra 20 perckor vonultak ki a fegyintézetből, az izraeli erők pedig tíz perccel később érkeztek meg a városba. "Mivel magyarázható ez?" - válaszolt kérdéssel a részletesebb okfejtést sürgető újságíróknak.

Abbász egyúttal jelentéktelen színben tüntette fel a brit és az amerikai kormány panaszait, amelyek arra vonatkoztak, hogy a palesztin őrök megsértik a 2002-ben kötött egyezményt, amely egyebek mellett a Rehavam Zeévi volt izraeli idegenforgalmi miniszter meggyilkolásával vádolt Ahmed Szaadat és társai fogva tartásáról rendelkezett. Az amerikai és a brit kormány a múlt héten közös levélben hívta fel Abbász figyelmét arra, hogy az őrök túlságosan elnézően bánnak a rabokkal és ellenőreik kivonásával fenyegetőztek.

"A megfigyelők hetente küldtek jelentéseket, apróbb szabálysértésekre hivatkozva, hogy valaki mobiltelefont kapott, valakit meglátogatott a családja, de komoly dolgokat sohasem említettek" - mondta Abbász, aki az izraeli akció hírére európai körútját megszakítva érkezett vissza a palesztin területekre.

Tony Blair brit kormányfő azonban éppen a március 8-án kelt közös levélre hivatkozva védte meg a megfigyelők kivonásáról hozott döntést szerdán a londoni képviselőházban. A miniszterelnök, akárcsak előző nap Jack Straw külügyminiszter, arra hivatkozott, hogy a jerikói börtönviszonyokat kifogásoló brit megfigyelők nem voltak biztonságban és hónapokon át hasztalan küldték figyelmeztető jelentéseiket a palesztinoknak. "Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy támogassuk a Palesztin Hatóságot, de nekünk is szükségünk van a másik fél segítségére" - érvelt a brit miniszterelnök.

Bosszútól tart az izraeli rendőrség a jerikói ostrom után

Fokozott készültségbe helyezték szerdán az izraeli rendőrséget, attól tartva, hogy palesztin fegyveresek merényleteket kísérelhetnek meg a jerikói börtön elleni előző napi izraeli művelet, egy radikális palesztin szervezet tagjainak őrizetbe vétele miatt.

Az intézkedésről beszámoló rendőrségi szóvivő elmondta: a rendfenntartóknál a hármas készültségi szintet rendelték el, amely eggyel marad el az erre alkalmazott négy fokozatú skála legmagasabb szintjétől. A készültség részeként több ezer rendőrt, határőrt és önkéntest mozgósítottak, és vezényeltek a zsidó állam biztonsági szempontból érzékenynek tekintett részeire.

Az izraeli közszolgálati rádió jelentése szerint megerősítették a külföldön lévő izraeli diplomáciai képviseletek védelmét is, köztük a nagy-britanniai és az egyesült államokbeli külképviseletekét.

Az izraeli hadsereg kedden több órás ostrom után behatolt a ciszjordániai Jerikó börtönébe és elfogta a Népi Front Palesztina Felszabadításáért radikális szervezet hat tagját, akik Rehavam Zeévi izraeli idegenforgalmi miniszter 2001. évi meggyilkolása miatt egy palesztin bíróság által kiszabott szabadságvesztésüket töltötték a fogházban, brit és amerikai megfigyelők ellenőrzése alatt. A hat palesztint izraeli bíróság elé kívánják állítani.

"Nem választási motivációk vezérelték a hadsereg bevetését Jerikóban. Nem volt más választásunk. Egyetlen felelős állam sem engedte volna meg, hogy egyik miniszterének gyilkosai szabadlábra kerüljenek" - jelentette ki szerdán az izraeli közszolgálati rádióban Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter. Mofaz egyik frontembere az Ehud Olmert ideiglenes kormányfő vezette centrista Kadima (Előre) pártnak, amelyet a március 28-i parlamenti választások legfőbb esélyesének tartanak az izraeli közvélemény-kutatások. Mofaz elmondta, hogy brit és amerikai diplomaták egy héttel ezelőtt levelet intéztek a Palesztin Hatósághoz, amelyben leírták: a jerikói börtönben nem tartják tiszteletben a gyanúsítottak fogva tartási körülményeikről szóló megállapodást és emiatt féltik megfigyelőik életét. Ennek ellenére az izraeli hadsereg nem egyeztette akcióját Londonnal és Washingtonnal.

Matan Vilnai, az izraeli Munkapárt egyik vezetője szintén úgy vélekedett az állami rádióban, hogy a katonai akciónak nem volt semmi köze a választásokhoz. "A Hamásznak világosan kell látnia, hogy Izrael nem fogja megengedni a megállapodások megszegését" - mondta Vilnai, utalva arra, hogy a januári palesztin választásokon elsöprő győzelmet aratott szélsőséges iszlám szervezet alakítja meg a tervek szerint a Palesztin Hatóság új kormányát. Hasonlóan értékelte a jerikói hadműveletet Juval Steinitz, a jobboldali Likud politikusa is.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.