Önkényeskedett az Abu Graib-i kutyás őrmester

A védők szerint parancsra cselekedett, a vád szerint önkényeskedett az Abu Graib-i börtönben iraki foglyokat kínzó amerikai kutyás őrmester, akinek a hadbírósági pere az egyesült államokbeli Fort Meade katonai támaszponton zajlik.

A 24 éves Michael J. Smith a vád szerint egyike az önkényeskedő börtönőrök csoportjának, akik az iraki börtönben kínozták és rettegésben tartották a foglyokat. A védelem képviselői keddi lapbeszámolók szerint azzal érveltek, hogy a férfi felső utasításra cselekedett. Marco nevű kutyát a kihallgatásnál vetették be szájkosár nélkül a foglyok megpuhítására. A vád szerint az őrmester valójában a maga "ebtáncoltatónak" nevezett játékát űzte, fogadást kötött, hogy a foglyok az acsargó kutyától való félelmükben a nadrágjukba vagy magukra piszkítanak.

"Nincs olyan katona, aki őszintén elhinné, hogy az ilyen eljárás törvényes és megengedett" - érvelt a vádat képviselő őrnagy nyitóbeszédében. Smith 2003-2004-ben szolgált az Abu Graib-i börtönben, ugyanabban az időben, amelyben a börtönőrök feladatát ellátó amerikai katonai rendőrök éjszakai szolgálatban  kínozták, gyötörték és szexuálisan megalázták a foglyokat, amint azt az egész világot bejárt megrázó fotók is dokumentálják. Az egyik fényképen a kutya közvetlenül egy iraki fogoly arcába vicsorít.

Az őrmestert szeméremsértéssel is vádolják, mivel "heccből" a kutyával nyalatta le a mogyoróvajat egy katonatársa nemi szervéről és egy női katona melléről. Smith őrmestert 24 és fél évi börtönre ítélhetik, ha a héttagú katonai esküdtszék valamennyi vádpontban bűnösnek találják. A Bagdad melletti börtön másik kutyavezető őrmesterének, Santos A. Cardonának a pere május 22-én kezdődik. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.