Milosevic szerint szándékosan félrekezelték őt Hágában

A volt jugoszláv elnök újabb levele került elő, amelyben azt állítja,meg akarják ölni. Szerbia elgördítette az akadályt az özvegy előtt,hogy hazatérhessen a temetésre, de az útlevelét le kell adnia.

Eltemethetik Szerbiában Slobodan Milosevic egykori jugoszláv államfőt - jelentette be kedden Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök, a család azonban közölte, hogy még nem döntöttek a temetés helyszínről.

"A bíróság határozata, miszerint Mira Markovic visszatérhet az országba férje, Slobodan Milosevic temetésére, lehetővé teszi a családnak, hogy Szerbiában adják meg a végtisztességet" Milosevicnek - mondta Kostunica, miután egy szerb bíróság érvénytelenítette a Markovic ellen korábban kiadott elfogatási parancsot.

Milosevic fivére ugyanakkor kedd este Moszkvában azt közölte, hogy a család - az özvegy és fiai - még nem döntött arról, hogy Szerbiában vagy esetleg Oroszországban temetik-e el a volt jugoszláv elnököt.

Moszkvába szállítják szerdán Slobodan Milosevic holttestét

Hollandiából Moszkvába szállítják szerdán Slobodan Milosevic holttestét - közölte a B92 szerbiai rádió-állomás a Milosevic-családhoz közelálló forrásokra hivatkozva.

A rádió kedd esti jelentése szerint a néhai jugoszláv elnök fia, Marko Milosevic - akinek kérésére a holttestet az amszterdami repülőtér halottas házába szállították már, jelenleg Oroszország hágai nagykövetségén tárgyal apja földi maradványainak Moszkvába szállításáról.

Közben az orosz törvényhozás, a Duma alelnöke, Szergej Baburin megerősítette, hogy Marko Milosevic levelet írt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek és II. Alekszij moszkvai pátriárkának, kérve őket, hogy ideiglenesen Moszkvában temethessék el apját, amíg nincs mód arra, hogy Szerbiában helyezzék őt végső nyugalomra. Baburin az Eho Moszkvi rádiónak elmondta, hogy az ifjabb Milosevic szerint Szerbiában jelenleg "nem megfelelőek a körülmények arra", hogy apját hazájában temessék el. Erre utal az is, hogy Ivica Dacic, Milosevic Szerbiai Szocialista Pártjának alelnöke a családdal folytatott konzultációk alapján után a szerb BK kereskedelmi televízióban kijelentette: "99 százalék az esélye a moszkvai temetés". Az orosz állami televízió esti híradója, a Vremja szerint Marko Milosevic még nem kapott választ Putyinhoz intézett kérésére.

A szerb vezetés korábban kizárta, hogy állami temetésben részesítse Milosevicet, aki szombaton hunyt el a hágai ENSZ-törvényszék fogdájában. A néhai jugoszláv elnök háborús bűncselekmények, emberiesség elleni bűnök és népirtás vádjával állt a Nemzetközi Törvényszék előtt.

Milosevic özvegyének ügyvédei 15 ezer eurós óvadékot ajánlottak fel és helyeztek letétbe a belgrádi járásbíróságon, amely kedden érvénytelenítette a Mira Markovic ellen három éve kiadott nemzetközi elfogatóparancsot. A bíróság közleménye szerint a hatalommal való visszaéléssel vádolt Markovic hazatérése után szabadlábon maradhat, mert az óvadékot - az özvegy útlevelének leadása mellett - elegendő garanciának tartja arra, hogy az nem rejtőzik el a büntetőjogi eljárás elől és eleget fog tenni az idézéseknek.

Az özvegy útlevelének elkobzására vonatkozó bírósági kitétel ugyanakkor újabb kételyeket vet fel Milosevic esetleges belgrádi temetését illetően, mert Mira Markovic a szerb médiának adott legutóbbi nyilatkozataiban arról beszélt, hogy vissza akar utazni Moszkvába, miután férjét örök nyugalomra helyezték. A Szerbiai Szocialista Párt - Milosevic pártjának - alelnöke, Milorad Vucelic a Beta belgrádi hírügynökségnek elmondta: a bírósági állásfoglalás után beszélt az özveggyel, aki várhatóan "órákon" belül meghozza döntését arról, hogy Belgrádban vagy Moszkvában adják-e meg a végtisztességet Milosevicnek.

Mira Markovic, a neokommunista Jugoszláv Egyesült Baloldal (JUL) vezetője 2003 februárjában, nem sokkal képviselői mentelmi jogának megvonása után utazott el az orosz fővárosba, és azóta nem járt Belgrádban. Boris Tadic szerb elnök vasárnap kizárta, hogy megkegyelmezne Milosevic özvegyének.

Életfogytiglant kaphatott volna

A Nemzetközi Törvényszék bejelentette, hogy a vádlott halála miatt ítélet nélkül ért véget Slobodan Milosevic pere. A volt elnököt a horvátországi és bosznia-hercegovinai (1991-1995), valamint a koszovói etnikai tisztogatásban és háborúban (1998-1999) játszott szerepéért vonták felelősségre. A háborúkban legalább 130 ezer ember vesztett életét, a menekültek száma megközelítette a négymilliót. A véres konfliktusokat a nemzetközi közösségnek kellett megfékeznie, és az egykori háborús helyszínek többségén máig nem állt helyre a rend. Milosevicnek összesen 66 vádpontra kellett felelnie. Az ötévesre nyúlt eljárásból már legfeljebb csak hetek lettek volna hátra, és legkésőbb az év végére az ítélethirdetés is várható volt.

A törvényszék főügyésze szerint nem kizárt, hogy Milosevic a hozzá becsempészett gyógyszerekkel szándékosan rongálta az egészségi állapotát, mert vagy Moszkvába akart kerülni gyógykezelésre, vagy öngyilkosságot akart elkövetni. Carla Del Ponte egy interjúban Milosevic halálát "rossz viccnek" nevezte, amellyel a volt elnök "nagy csapást mért az erkölcsre". Az ügyész elárulta, hogy életfogytiglani börtönt kért volna rá. Elismerte, hogy a Nemzetközi Törvényszék jelenleg "kómában van", de fel kell támadnia, és ehhez arra van szükség, hogy a kezükbe kerüljön Radovan Karadzic és Ratko Mladic, a boszniai szerbek egykori politikai, illetve katonai vezetője.

A törvényszék két illetékese szerint Milosevic rendszeresen hozzájutott fel nem írt gyógyszerekhez és alkoholhoz, amit becsempésztek a cellájába. A börtön parancsnoka fel is hívta a törvényszék elnökének a figyelmét arra, hogy emiatt a volt jugoszláv elnök egészségét nem garantálhatják. Ennek ellenére nem történtek intézkedések az ellenőrzés szigorítására.

Milosevic egy március 8-án kelt, az orosz külügyminisztériumnak címzett levelében azt állította, hogy hágai börtönének orvosai szándékosan félrekezelték őt. Az egykori államfő azt írta: március 7-én kapta meg egy január 12-i orvosi vizsgálat eredményét. Eszerint az orvosok igen erős drog jelenlétét állapították meg a vérében, amilyent általában tuberkulózis, illetve lepra kezelésére szoktak alkalmazni. Milosevic viszont leszögezi: öt éve tartó fogsága alatt soha nem szedett semmilyen antibiotikumot, és ezen idő alatt influenzát leszámítva nem szenvedett semmilyen fertőző betegségben sem.

Azt a tényt, hogy a vizsgálati eredménnyel közel két hónapig vártak, miközben megtagadták azt a kérését, hogy Oroszországba szállítsák őt gyógykezelésre, Milosevic úgy értékelte, hogy a hágai orvosok attól féltek: egy alapos oroszországi kivizsgálás kideríthette volna, hogy az életére törnek.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.