"Óriási bűnöző volt, de nem óriás"

A behavazott Belgrádban semmi jele annak, hogy gyászolnák az ország 1988 és 2000 közötti vezérét. Szlobodan Milosevics halála csak egy viszonylag kis létszámú embercsoportot késztetett sírásra és gyászolásra. Az utcán megkérdezettek kivétel nélkül vállvonogatva konstatálják, meghalt egy ember. További firtatásra is csupán annyit hajlandóak mondani a legtöbben, hogy remélhetőleg lezárul az a korszak, amelyben Milosevics miatt Szerbia valósága és külföldi megítélése is egyaránt hatalmasat zuhant.

Mira Markovics, Milosevics özvegye tegnap délben úgy nyilatkozott, bármi is lesz a boncolás hivatalos eredménye, ő tudomásul veszi. Ezzel közvetve cáfolta azokat a rémhíreket, amelyek szerint a hágai bíróság börtönében úgymond elteszik láb alól a szerb fogvatartottakat. Egy tekintélyes belgrádi nemzetközi jogásznő odáig ment, hogy szerbellenes gyilkológépnek minősítse a bíróságot. A hágai bíróság egyik, egyébként szerb szóvivője ismétlődően közli: a törvényszék nem felelős Milosevics haláláért.

Az özvegy békés gesztusa föltehetően azt is célozza, hogy elérje: hazatérhessen a férje temetésére. Az Oroszországban élő Markovics és fia ellen ugyanis letartóztatási parancs van Szerbiában. Noha a Milosevics házaspár két volt pártja, a szocialista párt és az ún. Egyesült Jugoszláv Baloldal hivatalosan kérte, Borisz Tadics szerb államfő elutasította, hogy elnöki kegyelemmel megszüntesse vagy felfüggessze az özvegy és a fiú elleni eljárást. Az is valószínűtlen, hogy a szerb vezért a nemzet óriásainak panteonjában temessék el. Ahogy egy diákszervezet vezetője fogalmazott: "Milosevics óriási tragédiákat okozott, óriási bűnöző volt, de nem volt óriás".

A politikai osztály is láthatóan szeretné mihamarabb túltenni magát az egész történeten. Belgrád központjában még mindig több romos épület és betört ablak emlékeztet a NATO 1999-es bombázásaira. És általában is romokban hever az ország gazdasága, ami azonban látszólag nem tükröződik a jól öltözött és életvidámnak tűnő belgrádiak életmódján. A szórakozóhelyek a hét végén és tegnap is teli voltak, és e sorok íróját meglehetősen vidáman invitálták egy-egy újabb pohár pálinkára - azzal a feltétellel, ha nem "cseszegeti" őket Miloseviccsel.

Annyi biztos: a nagyhatalmak továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy Szerbia adja ki Hágának a két boszniai háborús főbűnöst, Radovan Karadzsicsot és Ratko Mladicsot. Noha szerb részről sokan azt remélik, hogy Milosevics halála miatt a hágai törvényszék fontossága elhalványul, és csökken a Belgrádra nehezedő nyomás, ennek egyelőre nem látszanak jelei. Ellenkezőleg: a külvilág inkább sajnálja, hogy Milosevics pere nem jutott el a jogerős ítéletig.

Egyébiránt sok szerb szerint Európa még mindig nagyon messze van tőlük. A nap igazi botránya most az, hogy állítólag csaltak a közönség szavazatainak összeszámlálásakor egy nagy jelentőségű voksolásban. Ki kellett volna választani az Európai Dalfesztiválon részt vevő szerb vagy montenegrói együttest. A szétválni készülő államszövetség tagjaiból álló közös zsűri azonban ebben sem tudott megegyezni.


Nagy a nyomás Belgrádon

Magyarország saját érdekében is segíti Szerbiát, hogy teljesíteni tudja az euroatlanti felzárkózás feltételeit - hangsúlyozta Somogyi Ferenc tegnap Belgrádban. A magyar külügyminiszter találkozott Vojiszlav Kostunica szerb kormányfővel, Borisz Tadics szerb államfővel és Vuk Draskoviccsal, Szerbia és Montenegró külügyminiszterével. Somogyi értékelte, hogy jelentősen mérséklődtek a vajdasági magyarok elleni atrocitások. Kérte, hogy a szerbiai privatizációban részt vevő magyar cégek korrekt elbírálásban részesüljenek. Draskovics sajtóértekezletén elpanaszolta: nagyon nagy a Szerbiára nehezedő nyomás, és ez felidézi annak veszélyét, hogy ismét felülkerekednek azok az erők, amelyek nyomorba és elszigeteltségbe taszították az országot. Kérte, hogy legalább a NATO-békepartnerségbe vegyék fel Szerbiát, előfeltételek nélkül. A Népszabadság kérdésére - miért olyan nehéz a boszniai főbűnösök elfogása - nem válaszolt, hanem megismételte: nem szabadna mindent ettől függővé tenni. (F. O.)

A lapok szerint Hága a gyilkos
A lapok szerint Hága a gyilkos
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.