Idegen szer Milosevics vérében

Öngyilkosságiszándék, idegenkezűség vagy, ami a legvalószínűbb, egérút a várva várt moszkvaigyógykezelésbe - ezért szedhette a jugoszláv exelnök a szívgyógyszereit tompítórifampicint.

Bár vasárnap késő estére a hágai boncoláselőzetes eredménye szívinkfartusban jelölte meg Szlobodan Milosevics halálának okát, a kételyek nem szűnnek. ANemzetközi Törvényszék keddre ígéri a toxikológiai vizsgálat eredményét, ám aszombaton elhunyt volt jugoszláv államfőt nemrég megvizsgáló hollandtoxikológus felfedte: rifampicin nevű antibiotikumot talált a beteg vádlottvérében. Donald Uges, a GroningeniEgyetem tanára azért vizsgálta meg Milosevicset, mert a régóta szívpanaszokkalküzdő páciens vérnyomása orvosságai ellenére sem akart helyreállni. Nem iscsoda: a rifampicin letompította a felírt gyógyszerek hatását. A kérdés: miértkerült Milosevics szervezetébe?

Mint arról beszámoltunk, Zdenko Tomanovics, a vádlott szerbügyvédje a hétvégén felfedte annak a kézzel írt levélnek a tartalmát, amelyetvédence az előző nap írt az orosz kormánynak. Ebben arra panaszkodott, hogy megakarják mérgezni, "leprásoknak és tébécéseknek való" szert szedetnek vele. Ezmegfelel a rifampicin leírásának. A levélben - amelynek kézhez vételét immárMoszkva is megerősítette - ismét sürgette, hogy engedjék gyógykezelésre azorosz fővárosba. Ennek kerékkötője azonban nem Moszkva, hanem Hága volt,amelyet a Milosevics-család azóta is hibáztat a politikus haláláért. (Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedigkifejezésre juttatta: ugyanúgy kételkednek a boncolási eredményben, ahogy abíróság kételkedett az ő szavukban, hogy Milosevicset a kezelés utánvisszaküldenék Hágába. Betekintést követelnek a papírokba.)

A mérgezés és a moszkvai egérút reményemellett a harmadik lehetséges magyarázat az idegen szerre az öngyilkosságiszándék. Ezt azonban Uges professzor nem tartja valószínűnek. SzerinteMoszkvába akart menni, ahol - egybehangzó feltételezések szerint, deInterpol-körözéstől fenyegetve - állítólag felesége és fia is él, fivére pedig biztosan.A scheveningeni börtönorvosok véleménye is az, hogy Milosevics valahogy hozzájutottaz idegen szerhez, s azt maga adagolta.

A nyugati sajtóban aBalkán mészárosaként emlegetett egykori szerb diktátor holtteste lapzártánkkorkészen állt a családnak való kiadásra a hágai igazságügyi orvostani intézetben.De a kérdőjelek ismét csak szaporodnak. Ki vegye át és hová vigye? Mivel -újabb fordulatként - hétfőn a moszkvai fivér is kórházba került, Milosevicsnekimmár minden közeli hozzátartozója akadályoztatva van. Feleségét és gyerekeitSzerbiában körözik. Neje, Mira Markovicshivatalosan is kérte az ellene szóló elfogatóparancs felfüggesztését. További bonyodalom,hogy a család nem ért egyet a temetés helyszínében: Markovics Belgrádtól nemmessze, míg Marija, az elhunyt lányaa família származási helyén, Montenegróban adná meg a végtisztességet. A belgrádivezetés számára kellemetlen lenne a szerbiai temetés.

Szőcs László, Brüsszel

Fia veszi át Milosevic holttestét Hágában

Slobodan Milosevics fia, Marko hétfőn vagy kedden Hágába érkezik, hogy átvegye apja holttestét, amelyet Belgrádban temetnek el - jelentette be hétfőn Milosevics ügyvédje.Zdenko Tomanovics elmondta, hogy engedélyt kértek a szerb kormánytól a belgrádi temetésére, és a család azt szeretné, ha Milosevics állami temetést kapna. Az ügyvéd engedélyt kért egy belgrádi bíróságtól arra is, hogy Milosevics felesége, Mira Markovics részt vehessen a temetésen Szerbiában, ahol letartóztatás fenyegeti hivatali visszaélés miatt.

A háborús bűnöket vizsgáló hágai ENSZ-törvényszék várhatóan még a hétfői nap folyamán kiadja Milosevics holttestét a családnak. Az ügyvéd közölte, engedélyt kértek a törvényszéktől arra, hogy a Moszkvában élő Marko Milosevics Hágába mehessen apja földi maradványaiért.

A holland külügyminisztérium megerősítette, hogy Milosevics fia holland vízumért folyamodott, amelyet gyorsított eljárással akár néhány óra alatt kiadhatnak.

Boris Tadics szerb elnök elutasította az állami temetést, és közölte, hogy nem adnak amnesztiát a Szerbiából 2003-ban megszökött, nemzetközi körözés alatt álló Marko Milosevicsnek.

Marko Milosevics közölte, hogy Oroszországtól kér engedélyt apja eltemetésére, ha Belgrád nem garantálja családja biztonságát szerbiai temetés esetén.Milosevics fia az orosz tévé 1-es csatornáján hétfőn azt mondta, a család Belgrádban szeretné eltemettetni a néhai jugoszláv elnököt, a döntés azonban attól függ, hogy a szerb hatóságok garantálják-e édesanyja biztonságát. Mira Markovicsot letartóztatás fenyegeti hazájában hivatali visszaélések miatt. "Épp elvesztettem édesapámat, és nem akarom kockáztatni édesanyámat" - mondta az orosz tévében Marko Milosevic, aki igen ritkán szerepel a médiában.

Belgrád még nem döntött a volt jugoszláv vezető temetése ügyében. Miroljub Labus miniszterelnök-helyettes közölte, hogy a kormányban intenzív viták folynak a kérdésről, de eddig nem született döntés. Csak abban van egyetértés, hogy a törvényeket be kell tartani és ne legyen állami temetés - mondta.

Orosz lapok: a "második Nürnberg" nem sikerült

"A második Nürnberg nem sikerült", Oroszország a veszekedés szélére jutott a hágai Nemzetközi Törvényszékkel - állapították meg moszkvai lapok hétfőn Milosevics halálát kommentálva. Milosevics halála olyan pert szakított meg, amely gyakorlatilag zsákutcába jutott, "a második Nürnberg nem sikerült" - írta a Vedomosztyi, amely szerint azonban a helyzet minden súlyossága ellenére (Milosevicset nem engedték moszkvai gyógykezelésre) a vádlott halála úgyszólván előnyös a per szervezőinek.

- A NATO-országok, amelyek 1999-ben bombázták Jugoszláviát, nem tudták megteremteni maguknak a győztesek egyértelmű imázsát, a hágai törvényszék pedig nem tudott egyértelmű legitimitásra szert tenni. Így bármilyen határozatot hoztak volna Milosevicsről, vitákat váltott volna ki a világon - fejtegette a liberális orosz lap.

A szintén liberális Kommerszant szerint Milosevic halála nyomán veszekedés kezdődhet Oroszország és a Nyugat között a hágai törvényszék sorsáról, s ez a veszekedés bevezetőjévé válhat egy komolyabb viszályuknak - írta a lap.

Cseh lapok: Milosevics megérdemelte sorsát

Szlobodan Milosevics a jövőben mindenképpen benne lesz a történelemkönyvekben, mert ő volt az első olyan diktátor, akit a nemzetközi közösségnek sikerült bíróság elé állítania, hogy ott feleljen azokért a tetteiért, amelyek millióknak okoztak szenvedést - írja hétfőn a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap. "A nyolcezer srebrenicai férfi felesége, a vukovári kórház legyilkolt pácienseinek a hozzátartozói, az eltűnt koszovói politikai foglyok családjai és a többnyire a nyomor szélén tengődő mintegy 600 ezer szerb menekült számára azonban egy ilyen ítélet nyilvánvalóan kevésnek bizonyul" - véli a tekintélyes prágai újság.

A legolvasottabb cseh napilap, a Mladá Fronta Dnes azt írja, hogy Szlobodan Milosevics megérdemelte sorsát. "Halálhíre jó hír, de mégis az elégedetlenség érzését kelti" - véli a lap. Kifejti: Milosevics úgy élte meg az ítélet napját, hogy nem lett rá kimondva semmiféle ítélet, büntetés. Így sikerült anélkül elmennie a másvilágra, hogy megérte volna "életműve üzenetének" darabokra zúzását - szögezi le az újság.

Pozitív hivatalos vélemény a hágai boncolás szakmai színvonaláról

Elégedetten nyilatkoztak a Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök holttestének boncolását felügyelő szerb szakértők a halottszemlét végző holland orvosok "magas szakmai teljesítményéről" - közölték vasárnap este a belgrádi hatóságok. Milosevics holttestét a hollandiai törvényszéki orvostani intézetben vasárnap vizsgálták meg holland patológusok; a későbbi félreértések elkerülése végett filmre vett boncoláson a belgrádi kormányzat kérésére két szerb halottkém is jelen lehetett. Az NT-vel való együttműködésért felelős belgrádi nemzeti tanács vasárnap este kiadott közleménye szerint a szerb kórboncnokok úgy ítélték meg, hogy az egész halottszemlét "magas szakmai színvonalon" folytatták le a holland orvosok, akik minden szükséges szövetmintavételt elvégeztek. A mintákat további vizsgálatoknak vetik alá, ami szokványos eljárás ilyen esetekben - tette hozzá a közlemény.

Az NT vasárnap hivatalos közleményben tudatta, hogy a törvényszéki halottszemle szerint Milosevic halálát szívinfarktus okozta. A hágai ENSZ-testület azt is jelezte, hogy maga is csak rövid összefoglalót kapott a vizsgálat eredményeiről. A törvényszék szóvivője közölte, hogy a teljes vizsgálati jelentés elkészítése több mint egy napba is beletelhet. A szóvivő a Milosevic esetleges megmérgezésével kapcsolatos újságírói kérdésre úgy válaszolt, hogy még korai lenne a következtetések levonása.

Az első jelentések természetes halálról tettek említést, de felmerült az öngyilkosság lehetősége is, illetve a szerb szélsőségesek feltételezése, hogy a nagybeteg volt jugoszláv elnök fogva tartói készakarva hagyták romlani egészségi állapotát.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.