Köztársaság - csak ruha a nemzet testén

Ami senkit nem lepett meg: Orbán Viktor a Fidesz miniszterelnök-jelöltje. Ami mindenkit meglepett: ha a Fidesz győz a választásokon, miniszterelnök-helyettes lesz Mikola István, akinek az a küldetése, hogy a "nemzet orvosa" legyen.

"Szimbolikus lista, egyetlen meglepetésnévvel. S természetesen Orbán Viktor akarata érvényesült" - így értékelte az egyik fideszes prominens a Fidesz-KDNP országos listáját, melyet szombaton hoztak nyilvánosságra a Fidesz-választmány ülése után, a Művészetek Palotájában. (A választmányi ülés másfél órát csúszott, mivel előtte a Fidesz vezetése zárt ajtók mögött konzultált. A "titkosan" összeállított listákat a választmányi tagok is csak a helyszínen és az utolsó pillanatban kapták meg.)

Az országos lista első helyén Orbán Viktor, a másodikon Mikola István neve szerepel. Áder János frakcióvezető a harmadik, a szövetséges KDNP elnöke, Semjén Zsolt a negyedik. Az ötödik Wittner Mária ,56-os halálraítélt, a '45-ös kisgazda parlamenti képviselő, Horváth János a hatodik, Kövér László választmányi elnök pedig a hetedik. A fideszes alelnökök közül Pelczné Gáll Ildikónak jutott a legjobb "helyezés" (emellett a Borsod megyei listát is vezeti), s különös, hogy megelőzte a hozzá képest "ősfideszes" Pokorni Zoltánt, aki viszont budapesti listavezető lett. A párt harmadik alelnöke, Varga Mihály (mellesleg a Szolnok megyei listavezető) a tizedik. Az első húszban kapott helyet Jakab István Magosz-elnök - aki épphogy kiszorult az első tízből -, valamint Deutsch-Für Tamás és a szövetségesek reprezentánsai. Biztos parlamenti mandátumra számíthat a helyezése szerint Révész Máriusz, Navracsics Tibor, de Mádi László is. Répássy Róbert is képviselő lesz valószínűleg, viszont annak ellenére is csak hetedik a borsodi listán, hogy a parlamenti frakció egyik frontembere volt.

Figyelemre méltó, hogy Budapesten előretörtek a polgári körösök; a listán az elsők között szerepel - azonnal Pokorni Zoltán után - Fónagy János, Rogán Antal, s Németh Zsolt is, Kupper András budapesti Fidesz-elnök a hetedik, Tirts Tamás pedig a tizenhetedik - azaz lehet, hogy kiesik. Kosztolányi Dénes a negyvenes helyek valamelyikén szerepel a listán, de a politikus információink szerint már "önkormányzati pályára állt". A köztes helyeket foglalják el a polgári körösök: Pesti Imre (a Tilos Rádió előtti tüntetés egyik szervezője) a tizedik, a Polgárok Házának vezetője, Kubatov Gábor a tizenegyedik, s Bíró Ildikó a tizenharmadik.

A Fideszt és személy szerint Orbán Viktort is kritizáló Tölgyessy Péternek nem adtak helyet egyik listán sem.

Orbán Viktor első helye és a miniszterelnök-jelöltsége nem volt kérdéses, az viszont a választmányt is meglepte, hogy a lista második helyére Mikola István került - akit a Fidesz elnöke személyesen ajánlott miniszterelnök-helyettesnek is. (A pozíció létrehozásához alkotmányt kellene módosítani.) Információink szerint a Fidesz szűk vezérkara már gondolkodott egy ideje a helyettesi poszt létrehozásáról, de arra általában Pokorni Zoltánt tartották esélyesnek. Az is meglepő, hogy a Fidesz vezető politikusai közül néhányan csak a választmányi ülés előtt szereztek tudomást a Mikola Istvánnak szánt pozícióról. A lapunknak név nélkül nyilatkozó fideszesek azt mondták, hogy a volt egészségügyi miniszter "lekörözte a fideszeseket, valamint a kereszténydemokratákat", de jó választás, mert "határozott, keményvonalas, s az Orbán Viktorhoz közel álló munkatársi garnitúrához tartozik". Sokak szerint azért is esett rá a Fidesz elnökének a választása, mert a neve vonzerőt jelenthet a rendpárti-keresztény MIÉP-es, jobbikos szavazók számára. A Nap-kelte vasárnapi műsorában arra a kérdésre, hogy mit szóltak az "ősfideszesek" ahhoz, hogy a párton belüli rangsorban jóval eléjük került, a volt egészségügyi miniszter úgy válaszolt: "Biztos örültek neki..., régi szándék már, hogy megfordulunk a lovon".

"Olyan személyt kerestem a posztra, aki nagy szakmai és politikai tapasztalattal rendelkezik, elkötelezett a magyar nemzet ügyének, és persze kellően bátor" - mondta Orbán Viktor a választmányi ülés már nyilvános részén. Az elképzelések szerint a miniszterelnök-helyettes a nemzetstratégiai kérdések felelőse, a küldetése pedig az lesz, hogy "a nemzet orvosa legyen, s a magyar életerő, a magyar életkedv, az egészségügy és a gyerekvállalás ügyét" képviselje. (Ezzel a Fidesz elnöke a "munka-munka-munka" szlogen helyett az "egészséget" sorolta az első helyre.)

Nemcsak kormányváltásra, hanem szemléletváltásra is szükség van - hangoztatta a volt miniszterelnök, amikor a tavaszi választások tétjéről beszélt, s a szerinte sorsdöntő szemléletváltás jegyében szembeállította a "nemzet és a köztársaság" eszméjét. - Magyarország jövője a magyar nemzetben van, a magyar nemzetben van a felemelkedés kulcsa, ez a mi igazi jövőnk, nem az idegen nagyhatalmak, nem a nagyvállalatok és nem a bank - tette hozzá, s úgy vélekedett, hogy a Fidesz számára "a nemzet a test, a köztársaság csak a ruha", ez sem lényegtelen, de pusztán államforma. A választmány tagjaihoz pedig úgy szólt: "mi a magyar országépítő életerő örökösei vagyunk".

Végezetül Orbán Viktor arról tájékoztatott mindenkit, hogy március 15-én egy "nagyon nagy gyűlést" rendeznek az Alagút budai oldalánál (a Tabánban), aztán pedig felvonulnak a Várba, s ott folytatják az ünneplést. Vagyis: a nemzeti ünnepen egyfajta erődemonstráció várható.

"A pillanat most nem az elemzésé"

Tölgyessy Péter neve nem szerepel a Fidesz listáján, így a rendszerváltó politikus, elemző már nem lesz az ötödik ciklus országgyűlési képviselője.

Kezdettől lényegileg másképp láttam hazánk és a magyar jobboldal jövőjét, mint Orbán Viktor - nyilatkozta lapunknak Tölgyessy Péter. Szerinte a Fidesz választási listáinak összeállítása pontosan megmutatja, hogy a volt miniszterelnök a vezérelv jegyében pusztán egyetlen elképzelésnek akar helyet adni a jobboldalon. Láthatóan legalább annyira készül a vereségre, mint a győzelemre. A listák sorrendjével úgy szorítja vissza a Fidesz régi embereit, hogy közben a biztos pártháttér nélküli új jelöltjeivel aligha ér el új választókat. Arra, hogy ezek után hogyan tervezi a jövőt, Tölgyessy Péter azt mondta, hogy konkrét tervei nincsenek még. "Egy bizonyos: mint eddig, eztán is elmondom a véleményemet az ország dolgairól. Ám a pillanat most nem az elemzésé". - Ezúton is minden jót kívánok képviselőtársaimnak munkájukban és magánéletükben egyaránt - tette hozzá. (Cs. I.)

Deutsch-Für Tamás az elsõ húszban
Deutsch-Für Tamás az elsõ húszban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.