Meghalt Gyulai István, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkára

Életének 63. évében elhunyt Gyulai István, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkára - közölte a családja.

A család hétfőn közleményben tudatta, hogy Gyulai István, aki 15 éve töltött be vezető pozíciót a nemzetközi atlétikai életben, kimerültségre hivatkozva határozatlan időre visszavonul, azaz szünetelteti tevékenységét a sportág nemzetközi szövetségének főtitkáraként.

"Azon túlmenően, hogy ezen szomorú pillanatokban osztozunk e kiváló, nagyra becsült család gyászában, valójában még fel sem tudjuk talán mérni, milyen óriási veszteség érte a magyar sportot, a magyar olimpiai mozgalmat azzal, hogy István ilyen fiatalon távozott közülünk - mondta Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. - Tudtuk, hogy beteg, de bíztunk a felépülésében, abban, hogy edzett szervezete erősebb lesz. Sajnos, nem így történt. István nem csak nagyszerű atléta volt, sportújságíróként is rendkívül sokat tett a magyar olimpiai mozgalomért, az IAAF főtitkáraként pedig minden addigit felülmúló segítséget tudott nyújtani hazánknak, többek között a nagy világversenyek Magyarországra hozatalával, a magyar sport népszerűsítésével. Tagja volt a MOB-nak, nemzetközi tisztségéből adódóan az elnökségnek is, rendkívüli szaktudását, fantasztikus munkabírását, lenyűgöző nyelvismeretét világszerte csodálták, azok közé tartozott, akik az egész földkerekségen széleskörű megbecsültségnek örvendenek. Halálával nem csupán sporttársunkat, olimpikon társunkat veszítettük el, de a magyar sportdiplomácia legerősebb bástyáját is."

Gyulai Istvánt a Magyar Televízió, a Magyar Atlétikai Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

Mélységes megrendülésének adott kifejezést Gyulai István halála miatt Lamine Diack, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) szenegáli elnöke. "István egész életét a sportágunknak szentelte. (...) Kollégái a tanácsban, az egész szövetségben, valamint a tagszervezeteinkben valamennyien hiányolni fogják baráti stílusát, viselkedését, intelligenciáját és energiáját" - olvasható az IAAF honlapján.

A sportág első számú vezetője főtitkárát méltatva még hozzátette: úgy véli, "Gyulai István rendkívüli bátorságot tanúsított könyörtelen betegségével szemben, az utolsó pillanatokig dolgozott anélkül, hogy bármikor is panaszkodott volna".

Gyulai István Budapesten született 1943-ban. A Bp. Honvéd és a BEAC válogatott rövidtávfutója volt, 28-szoros bajnok, az MTV sportriportere, a sportosztály vezetője és a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) főtitkárhelyettese, majd főtitkára, valamint a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tanácsának tagja, később főtitkára. Betöltötte a Magyar Atlétikai Szövetség alelnöki, tiszteletbeli elnöki, valamint a Magyar Sportújságírók Szövetsége örökös tiszteletbeli alelnöki tisztét. Az International Sport főszerkesztője és a World Gymnastics tornamagazin alapító főszerkesztője volt.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.