Orbán a Vasárnapi Újságban Putyinról, populizmusról, hibákról

A Fidesz elnöke szerint ma nincs szocialista párt Magyarországon, akormánykoaliciót két liberális párt alkotja; a Fidesz elnöke erről aVasárnapi Újság című rádióműsorban beszélt.

"Két liberális pártot látok, egy nagyobbat, meg egy kisebbet, ők ketten alkotják ma a kormányt. Nevezhetjük egy luxusbaloldali liberális kormánynak, de ennek az igazi baloldalhoz (...) igazából semmi köze nincsen" - mondta Orbán Viktor, aki szerint az a baj, hogy "nincs szocialista pártunk".

A nagyobbik ellenzéki párt vezetője - a szombaton délután rögzített, vasárnap reggel sugárzott beszélgetés során - megjegyezte: a mostani, milliárdosokból álló kormány tevékenységéhez, döntéseihez a baloldali érzelmű embereknek csak ideológiai alapon lehet köze, mert utódpártnak tekintik, de a mindennapi élet kérdéseire adott válasz szempontjából a baloldal politikai vezérkara és a baloldali választók, mint hogy ha két külön világban élnének.

"Ami bennünket illet, mi levontuk a következtetéseket a 2002-es választási vereségből. (...) nagyobb a tetterőnk, mint korábban, több a tapasztalatunk is. Azt hiszem emberség dolgában is jobban állunk, mint korábban" - mondta a pártelnök.

Orbán szerint a nemzet két nagy célja a lélekszámban, lelkiekben, illetve az anyagiakban való gyarapodás, melyek nem kerülhetnek egymással ellentétbe.

"Most olyan kormányzati szerkezetet szeretnénk kialakítani, amely ezt a két szempontot egyenrangúként kezeli és világos munkamegosztást hoz létre" - mondta, utalva a miniszterelnök-helyettesi poszt létrehozására vonatkozó javaslatukra.

A Fidesz elnöke hozzáfűzte: a kormányzatnak az a dolga, hogy megvédje az embereket, nem pedig az, hogy irányítsa az életüket, ehhez pedig az kell, hogy együttműködés legyen az emberek és a kormányzat között.

"Egy nagy hibát nem szeretnék még egyszer elkövetni, azok közül, amelyeket 1998 és 2002 között elkövettünk. (...) fontos, hogy a politikai közéleti részvétel újabb és újabb formáit megnyissuk, hogy a közvetlen demokráciának is teret engedjünk" - fejtette ki Orbán.

Arra a felvetésre, hogy a Fideszt populizmussal vádolják, a párt elnöke azt mondta: "Számot kell vetnünk (...) azzal a ténnyel, hogy Magyarországon tömegdemokrácia van. (...) A magyar demokrácia nem értelmiségi vitákból áll. Az értéktisztázó viták nélkül nincs meg a magyar demokrácia, de a többi embernek is helye van benne, ezért bizony néhány százalékát foglalja el a közéletnek az előbb említett értelmiségi típusú, értékalkotó vita".

Mint hozzátette, "a többi másról szól, emberek mindennapi gondjairól, érdekérvényesítéséről, segítségről, lehetőségről. Ezt Magyarországon még populizmusnak gondolják, de Hegyeshalomtól nyugatra már nincs így. Ott ez a demokrácia".

Arra az újságírói megjegyzésre, hogy Putyin orosz elnök látogatásakor nem jött létre négyszemközti találkozójuk, Orbán megjegyezte: ennek pontos okát nem tudja, az orosz államfő látogatását azonban ambivalensen élte meg.

Egyfelől fontos volt Putyin látogatása, "fontos volt a gesztus is, a sárospataki könyvek gesztusa. Csakhogy (...) képesek vagyunk időként a fölemelő nagy pillanatokban is valahogy lerontani azt, ami történik velünk" - mondta.

"Nem akarok túl konkrét lenni, mert külpolitikai kérdéseknél óvatosan kell fogalmazni, de talán a Vasárnapi Újság hallgatói értik és tudják, hogy miről beszélek. Amikor az amerikaiak visszahozták a koronát, amit nem hadizsákmányként vittek el innen, hanem mi menekítettünk ki a kommunisták elől, az amerikaiak visszaadták. Nem kértek egy forintot se. Sem az őrzéséért, sem az állagmegóvásért, sem a visszaadásért. Így esett Putyin magyarországi látogatása" - mondta Orbán Viktor.

(A február 19-én aláírt megállapodás szerint Magyarország - az orosz restitúciós törvény értelmében - 12 millió rubelt (több mint 80 millió forintot) fizet a Lenin könyvtárnak a kötetek úgymond tárolásáért és gondozásáért.)

Szabó Zoltán szocialista országgyűlési képviselő erre úgy reagált: Orbán Viktornak "éppen az a baja, hogy van szocialista párt Magyarországon és ez a szocialista párt egyre inkább veszélyezteti az ő elképzelt választási győzelmét".

Természetesen mindenkinek jogában áll politikai vetélytársait minősíteni, még akkor is, hogy ha ez a rendszerváltás utáni politikatörténet tanúsága szerint általában nem célravezető - fűzte hozzá a kormánypárti politikus.

Szabó Zoltán ugyanakkor leszögezte: tűrhetetlen, hogy Orbán Viktor, tudva vagy tudatlanul, de a Szálasi-kormánnyal azonosítja magát.

Lehet, hogy Orbán Viktor nincs tisztában azzal a történelmi ténnyel, hogy a koronaékszereket és a nemzeti ereklyéket a Szálasi-kormány vitte el Magyarországról. Ebben az esetben olvassa el a történelem könyveket. Ha viszont ezzel tisztában van, akkor "szeretném megjegyezni, hogy a rendszerváltás óta Magyarországon még mértékadó politikai erő nem azonosította magát a Szálasi-kormánnyal" - fűzte hozzá a szocialista politikus.

Természetesen érthető, amikor Orbán Viktor a szélsőjobboldali szavazatokra kacsintgat és gesztusokat tesz nekik, de azért "demokratikus politikai erők körében szokott lenni egy olyan konszenzus, hogy vannak dolgok, amiket nem teszünk meg a hatalomért sem, és ezek közé tartozik a szélsőjobboldali, fajgyűlölő, antiszemita politikai erőkkel való közösségvállalás. Ezt a tabut most Orbán Viktor megtörte" - mondta Szabó Zoltán.

(forrás: MTI)

Orbán Viktor
Orbán Viktor
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.