Az orosz tévé a Terror Házáról és a magyar oroszfóbiáról

A magyarok olyan botrányokkal ünneplik az évfordulót, amelyek azegykori kommunista rendszerrel együttműködő ügynökök-informátorokleleplezése körül robbannak ki. A hazai történelem megértésére tettkísérletek politikai attrakcióvá váltak, amelyen szovjetellenes adutjátszanak ki - vezette fel budapesti riportját a Ren-TV, fiatalabbnézőinek megmagyarázva, hogy 1956-ban kommunistaellenes felkeléstvertek le szovjet tankok Magyarországon.

A Terror Házát bemutatva az orosz riporternőben felmerült a kérdés, vajon miért prezentálják Magyarországot a nácizmus áldozataként, nem pedig (Adolf) Hitler (náci német vezető) szövetségeseként, és miért van olyan sok ebben a múzeumban a vörös terrorból, míg a barnából jószerivel semmi, bár a bejáratnál mindkettőt meghirdették? Az igazgatónő erre azt a kitérő választ adja, hogy személy szerint semmi baja az oroszokkal. Schmidt Mária még idézi is, amit minden magyar betéve tud, aki a szocializmus alatt koptatta az iskolapadot. Ja dokladivaju vam: nyikto nye otszusztvujet. Szosztav klassza 42. (Jelentem, senki sem hiányzik, osztálylétszám 42.)

A Ren-TV (amely 70 százalékban két Kreml-közeli magáncég, s 30 százalékban a német RTL tévé kezében van) riportjában beszámolt a Mécs Imrére kimondott "új társadalmi verdiktről is, amely szerint besúgónak kellett lennie, különben nem élhette volna túl" az 1956. utáni megtorlást. "Nagyon szomorú, ami történik. Évtizedeken át vezettem a demokratikus ellenzéket, egész tudatos életemben megfigyelés alatt álltam. Már azt hittem, hogy eljött életem legszerencsésebb szakasza. De ismét kényelmetlenné váltam azoknak, akik a hatalomra törnek" - mondta a képviselő, akinek pályája öregségére mély törést szenvedett.

A Ren-TV mutatta Mécséket, amint vacsora mellett megvitatják az új jelentéseket az igazságtétel frontjairól. Mécs felesége, Magyar Fruzsina váratlanul elővesz egy iratköteget, jelezve, hogy ez a róla szóló dosszié, amelyet a különleges szolgálatok irattárából bányászott elő. "Most bizonyítani tudom, hogy a férjem hős, nem pedig besúgó. Itt vannak a feljelentések ellenünk mindenféle alkalomból. Csak azt nehéz kitalálni, hogy ki a feljelentő, mert minden ügynök számmal vagy fedőnévvel szerepel."

A forgatócsoport felkereste a teljes feledésre ítélt, veterán felkelőket is. Ezek az öregek nem kaptak kedvezményeket, sem nyugdíjemelést. Nyomban kitessékelik a tévéseket, amint megtudják, hogy oroszok, s nem válogatják meg a szavaikat. A riport szerint a középnemzedék, miközben mámorosan leplezte le a szocializmus cinkosait, kiábrándult a mai kultúrából, amelyet - mint kiderült - ötven éven át ügynökök és titkosszolgák formáltak. A "next generation" számára pedig axióma: minden baj az oroszoktól ered. De azt már aligha tudja, milyen golyók nyomait őrzik még mindig egész háztömbök Budapesten.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.