Az akadálymentesítés miatt csapdába kerültek a bíróságok

Csapdahelyzetbe kerültek a bíróságok az akadálymentesítési kötelezettség miatt, hiszen sem forrást, sem haladékot nem kaptak a törvényi előírások teljesítésére, viszont az illetékes hatóság már elmarasztalta őket - mondta pénteken Lomnici Zoltán főbíró a Legfelsőbb Bíróságon (LB).

A sajtótájékoztatóra a Pest Megyei Bíróság (PMB) összbírói értekezletének szünetében került sor. Az értekezletet azért tartották az LB épületében, mert a PMB-n nincsen a törvényben előírt értekezlet megtartására alkalmas helyiség. Lomnici Zoltán, az LB és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke az akadálymentesítési kötelezettségről szólva elmondta: a fogyatékkal élők joggal várják el a bíróságoktól, hogy épületeiket tegyék számukra is megközelíthetővé.

A törvényben rögzített kötelezettség teljesítése a bírósági épületek esetében hozzávetőleg 1 milliárdos költséget jelent, erre a célra azonban semmit nem kapott az igazságszolgáltatás a központi költségvetéstől. Mi több, a 2006-os bírósági költségvetésnek az OIT által készített és az Állami Számvevőszék által reálisnak talált tervezeténél 19 milliárd forinttal kevesebbet szavazott meg a parlament - jegyezte meg a főbíró. A közelmúltban az egyenlő bánásmód hatósága elmarasztalta a Pesti Központi Kerületi Bíróságot, mert nem gondoskodott az épület akadálymentesítéséről. Lomnici Zoltán ennek kapcsán megjegyezte, hogy a mintegy 100 magyar bírósági épület kétharmadánál indokolt lehet ilyen határozatot hozni.

Hozzátette: a magyar bíróságok sajátos problémája, hogy javarészt évszázados, a monarchia idején épült és ezért védett ingatlanokban működnek, melyek arculatán nem lehet akármilyen költségkímélő megoldással, például egy egyszerű rámpa elhelyezésével változtatni. A PMB-ről szólva Lomnici Zoltán elmondta: ítélkező munkára alkalmatlan, balesetveszélyes, a jogkereső közönség számára is méltatlan körülményeket nyújtó épületekben működik. Már 1996-ban kormányhatározat született a probléma megoldására, de egy évtized alatt gyakorlatilag semmit nem haladt előre az ügy, annak ellenére, hogy az egymást váltó kormányok többször is foglalkoztak vele. A PMB egyébként összesen hat, részben bérelt épületben működik.

2005-ben az ország második legnagyobb bíróságára, a PMB-re összesen 131.692 ügy érkezett, ami az összes magyar bírósági ügy tizede, valamint összesen 224 bíró ítélkezik ott, ami az összes magyar bíró 8,7 százaléka. A PMB működési kiadása tavaly összesen 948 millió forint volt, 2006-ra ennek kevesebb mint a kétharmada áll rendelkezésre.

A fővárosban a Fővárosi Ítélőtáblát és a Fővárosi Munkaügyi Bíróságot is beleszámítva évente összesen mintegy félmilliárd forintot költenek bírósági épületek bérlésére a szűkös bírósági költségvetésből - mondta Lomniczi Zoltán. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.