A Székely Légióval riogat egy bukaresti lap

A székelyföldi autonómiáért síkraszálló civil-polgári mozgalom mögött egy Magyarországon bejegyzett, Székely Légió nevű félkatonai szervezet áll - riogatta olvasóit a Ziua című bukaresti napilap.

A Székely Légió mindent megtesz ugyan a Székelyföld, a demokrácia, az igazság, a szabadság és a jogállamiság védelmében, de nem áll kapcsolatban a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) tagjaival - mondta el a Krónikának a sepsiszentgyörgyi származású, hosszú ideje Magyarországon élő Révész Tibor, a szervezet vezetője.

A Ziua című bukaresti napilap ugyanis az előző napon a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által március 15-re Székelyudvarhelyre összehívott Székely Nagygyűlés kapcsán két teljes oldalt kitöltő összeállításban riogatta ismét olvasóit. Ennek keretében az első oldalon egy rovásírással, gyopárcsokor közepébe vágott rohamszuronnyal "ékesített", Legion Siculus feliratú pajzsformájú címerrel illusztrált szövegben fejtette ki: a székelyföldi autonómiáért síkraszálló civil-polgári mozgalom mögött egy 2002. szeptember 5-én Magyarországon bejegyzett, Székely Légió nevű félkatonai szervezet áll.

A lap szerint a dunaújvárosi székhelyű, "ETA- és IRA-típusú félkatonai szervezetről" van szó. Az illető "vezérkara" által dirigált "légió" alapokmányában állítólag az áll, hogy a szervezet "Magyarország határain kívül is" bevethető.

Az erdélyi Krónikának sikerült kapcsolatba lépnie a magyarországi Önkéntes Polgári Véderő alosztályaként működő, önmagát független, demokratikus, apolitikus, önkéntességen alapulónak nevező szervezet vezetőjével. Révész Tibor a lapnak elmondta: valóban tiszteli és támogatja az SZNT-t és elképzeléseit, hiszen a "légió" alapszabályában is az áll, hogy a szervezet mindent megtesz a Székelyföld, a demokrácia, az igazság, a szabadság és a jogállamiság védelmében, a nemzeti tanács tagjaival azonban nem állnak kapcsolatban.

Révész leszögezte: a társadalmi szervezetként működő Székely Légió humanitárius segítségnyújtásban, karitatív tevékenységekben, hon-, csend- és rendvédelemben, környezetvédelmi tevékenységben, katasztrófa-megelőzésben és -elhárításban, polgárvédelmi tevékenységben vesz részt. "Az egyenruha és fegyver viseletét feltételező túlélőtúrákon, hegy- és falmászáson való részvétel azonban távol áll a terrorista tevékenységtől, ez a feltételezés teljesen alaptalan" – állapította meg Révész, hozzátéve, hogy jogi lépéseket kezdeményez a Ziua rágalmazó cikke ellen. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.